Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Tuesday, February 09, 2010

Ordine vs haos

Vezi articolul Haos şi ordine. O viziune asupra lumii de o desăvârşită frumuseţe al lui Dan Selaru

O ora pe chestiunile astea e foarte putin, dar, intr-adevar, mai mult decit nimic.
Ma irita totusi faptul ca inca se bate apa in piua despre primele semne ale haosului in stiinta moderna, ba cu trimitere la Turing, ba cu trimitere la Lorentz si 'efectul butterfly', ba la Mandelbrot. Fiindca adevarul istoric este altul: haosul a aparut in mecanica clasica (hamiltoniana) -- v. problema celor trei corpuri (Luna-Pamint-Soare).
Pe de alta parte, insolenta lui Mandelbrot care vorbeste despre perversitatea celor care au contemplat timp de secole formele ideale din geometrie -- forme practic inexistente in natura -- este insolenta unui insurgent care viseaza la revolutii.
In matematica nu exista insa revolutii fiindca teoremele nu sint niciodata negate. Si-apoi, din cite imi pot da seama, nici fractalii si nici autoasemanarea nu au furnizat vreo contributie la fundamentele fizicii. Nici macar fizica cuantica nu a fost completata cu ceva din hausologie, desi interpretarea sa centrala e una ce se sprijina pe ideea de probabilitate.
Ce sa mai zic de paradigma stiintei: din punctul meu de vedere, aceasta nu s-a schimbat. Cautam in continuare regularitatile lumii si nu haosul din ea.
Ce mai ramine din show-ul asta? Fiecare dintre noi e liber sa gindeasca...

Cineva imi raspunde cu un citat:
"Chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organized." - Terry Pratchett.

Raspund:
'Science means order', therefore, I think it is better to look for order in a chaotic manner than to study chaos in an orderly fashion.

Admit ca acesta poate fi gindit ca un act de credinta, fiindca unii cred in ceea ce poate haosul, iar haosul poate multe, in timp ce altii cladesc onest ceva ce a inceput foarte modest si poate fi numit ordine.