Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Sunday, February 19, 2012

O remarca economica

Lucrind la stat si admitind sa fii prost platit, esti intr-una din doua situatii: il finantezi in ideea ca va fi mai bine, sau il mituiesti pentru a-ti pastra un loc de munca sigur. Si e simplu, daca esti competent il finantezi, iar daca esti incompetent, il mituiesti.

O remarca referitoare la pedagogie

Adevarul nu evolueaza, doar oamenii evolueaza in cautarea sa. Asadar, oamenii trebuie sa evolueze, nu sa faca revolutii. Prin revolutie, intreaga societate involueaza: exceptiile ramin intotdeauna cei care nu marseaza la revolutie, de regula intelectualii fideli ideilor autentice, nu cei fideli puterii lumesti trecatoare. Insa indiferent de care parte sint, intelectualii sint intotdeauna vinovati pentru ca se ajunge la revolutie: ei n-au facut suficient in scoala sau acolo unde activeaza pentru a-i lamuri pe oameni ca schimbarea trebuie sa fie intotdeauna cea naturala, sa se produca adica dinspre interior spre exterior, in urma reflectiei, nu invers, sau prin forta. Revolutiile incearca mereu si mereu acelasi lucru: sa-i schimbe cu forta pe ceilalti.
In mod paradoxal, asta tine de o lipsa de credinta: e vorba de increderea in capacitatea celorlalti de schimbare. Poti incerca sa convingi un om, dar daca nu reusesti s-o faci printr-un demers rational, atunci trebuie sa-l lasi asa cum e si sa-ti recunosti incompetenta, nu sa dai vina pe el: in orice caz, ar trebui sa te abtii de la recursul la forta. Pe vremuri, Lenin spunea: "Daca nu stii, te invatam, daca nu poti, te-ajutam, daca nu vrei, te obligam". Ei bine, oamenii simpli din toate timpurile si locurile au o sensibilitate aparte pentru genul asta de ziceri glumet-amenintatoare. Problema e insa aceea ca, atunci cind vine vorba de societate, aproape totul tine de pedagogie, iar tentatiile revolutiilor tradeaza tocmai persistenta pedagogiilor autoritariste.
In invatamint, peste tot acolo unde este instapinit imperiul cantitatii prevaleaza ideea ca forta si nu ratiunea trebuie sa fie argumentul principal al schimbarii: insa in fond, ratiunea, ca natura, difera de forta, cam tot asa cum difera calitatea de cantitate. Un pedagog ar trebui mai degraba sa fie atent, nu la elevul care are idei si care se framinta cautind idei sau care incearca din rasputeri sa inteleaga, ci la cel care inghite pe nemestecate ideile profesorilor sau ale altora: lipsa aparatului critic autentic va fi cea mai mare problema a maturului de mai tirziu.

Saturday, February 18, 2012

Ginduri

Nu-i vorba: nu poti fi trist ca natura e asa cum e. Dar poti fi trist fiindca un parinte, un prieten sau un profesor nu mai este linga tine sa se bucure de izbinda.

Am ajuns sa nu mai vorbesc cu cei din jur despre ceea ce lucrez: si nu-i vorba aici despre faptul ca multi dintre ei nici nu pot intelege ce fac. Dar mi-a devenit insuportabil sa le tot spun ca treaba merge bine, mai ales ca e-adevarat, chiar merge bine. Dar de-abia imi mai depasesc dezamagirile proprii, fac demersurile astea cu un scop precis: sint aproape, din ce in ce mai aproape, si totusi nu gasesc ceea ce caut. Sa ma fi inselat oare in tot timpul asta? Stiu, antidotul la indoiala este reflectia asupra indoielii. In orice caz, nu-mi vine sa cred ca ma pot insela in privinta in cauza si imi pare atit de evident ca asa stau lucrurile, incit ma intreb cum de s-a intirziat atit de mult in descoperirea acestor idei. Hotarit lucru insa, dezamagirile de-a lungul unui demers de acest fel pot fi crunte, mai ales ca au si un efect cumulativ.
Nu-i deloc potrivit ca in astfel de momente sa ma intreb asupra sensului vietii: dar ecuatiile astea extraordinare trebuie sa aiba un sens. Si-apoi, ele sint acum aproape tot ceea ce am, tot ceea ce pot.
Sansa e ca lucrul la formulele astea ramine mai departe stimulator in sine, si nu am foarte mult timp pentru a zabovi in dezamagire, mai ales ca imi vin tot timpul idei pe care trebuie sa le verific. Mi-am intarit insa credinta ca ar trebui evitata discutia cu ceilalti despre subiect, mai ales (da-)ca inca n-am obtinut rezultatul. Ah, iar iluziile mele, daca as putea sa le tin in friu...

Wednesday, February 15, 2012

Citeva pretiozitati

Nu incerca sa schimbi lumea: schimba-te tu mai degraba, incercind sa (o) intelegi.

O singura idee buna face mai mult decit toate ideologiile la un loc.

Perseverenta autentica e vecina cu prostia: asta nu inseamna ca e neam cu ea.

Hilbert spunea ca fizica e prea grea pentru fizicieni, vrind probabil sa spun ca de fapt matematica e prea grea pentru fizicieni: nu cumva se poate spune insa si invers? Anume ca fizica e prea grea pentru matematicieni?

Nu urca niciodata scarile cu miinile in buzunare.