Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Sunday, March 23, 2014

BICEP2 confirma spectaculos modelul inflationar

Pina de curind, pentru mine, modelul inflationar (v. Alan Guth si Andrei Linde) al Big Bang-ului tinea mai degraba de domeniul speculatiei, mai ales ca existau alte modele alternative/concurente (ale originii universului, inclusiv mai multe versiuni de Big Bang). Ei bine, de cind cu masurarea B-modurilor de polarizare a radiatiei de fond, lucrurile se schimba dramatic, avind in vedere ca aceste efecte amplificate ale undelor gravitationale primordiale se estimeaza a fi aparut extrem de timpuriu in istoria universului, mai precis la virsta de 10^-34 secunde.

Pina la verificari ulterioare, merita citit articolul furnizat de grupul BICEP2, vezi arXiv:1403.4302
De vazut si conferinta de presa a celor patru lideri ai grupului, din 17 martie.

PS De notat ca zvonul a aparut cu citeva zile in urma, Frank Wilczek are un mesaj pe twitter inca din 14 martie, cu doua trimiteri, una la un articol din The Guardian din aceeasi zi si o alta, la un articol chiar mai vechi, din 12 martie, care are totusi ca sursa un comunicat de presa al Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Vezi si articolul din The New York Times, aparut in 17 martie sau pozele cu BICEP2 de la Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian.

Tuesday, March 18, 2014

Inapoi la scoala

Eu tot sustin ca asta e inceputul sfirsitului lui Putin. Chiar nu inteleg de ce ne ofuscam asa de tare in legatura cu "sanctiunile anemice" ale Vestului impotriva Rusiei. Ni se pare ca intelegem democratia mai bine decit americanii? Sa fim seriosi. Si-apoi, tot noi i-am criticat aspru (pe americani) ultima data cind au rasturnat un dictator (vezi Irak): vechea poveste, daca nu intervin, de ce nu intervin, daca o fac, de ce-o fac, sigur au ceva interese. Democratia insa nu se face cu ciomagul, tocmai fiindca tine de ceea ce, mai nou, am inceput sa admitem ca e soft power. Vreti mai multa democratie? Faceti atunci ceva in tara voastra, mergeti macar la vot, nu va mai dati in spectacol zbierind ca democratia e pe duca in toata lumea. Vreti sanctiuni impotriva Rusiei? Atunci preluati initiativa, nu va opreste nimeni si nimic. Vreti independenta energetica? Investiti in cercetare, si nu va mai milogiti la UE.
Privitor la Rusia si chiar Ukraina, tarile astea merita democratia pe care o construiesc ele insele. Poporul rus va fi unul democratic doar cind va dori asta, iar atunci va da de pamint cu politicienii sai dar va trebui sa traverseze un mic desert economic. Pina atunci insa, inapoi la scoala, ca mai avem cu totii de invatat. Cistigul cel mai mare al Vestului este in acest moment trezirea: nu cred ca se va mai lasa pacalit de Putin si ai lui.

Stire: detectia undelor gravitationale

Anuntul a fost facut ieri iar daca rezultatul se confirma atunci vorbim, intr-adevar, de o descoperire extraordinara in stiinta. Undele gravitationale au fost prezise de Einstein in jurul anului 1916, insa nu au fost detectate direct pina acum, ci doar indirect, pe baza masuratorilor traiectoriilor in sistemele binare (de stele). Drept e ca nici de data asta nu sint masurate direct undele gravitationale, ci doar polarizarea fotonilor radiatiei de fond (v. CMB), insa diferenta e una majora. Vezi si articolul din evz.ro.

PS Hotnews nu a anuntat nimic pina la ora asta si se confirma ca departamentul lor de stiinta e anemic.

Sunday, March 16, 2014

Citeva ginduri despre softul civilizational american

Soft power e, in realitate, mult mai puternica decit isi imagineaza multi dintre noi. Fiindca aici nu se contabilizeaza "doar" economia, politica, civilizatia sau cultura occidentale: sint mai multe componente, de regula neglijate inclusiv de politicienii cei mai democrati. Cei care insa nici nu o iau in calcul traiesc, asa cum s-a mai spus, cu decenii in urma, cind puterea era asimilata cu puterea de foc sau cu forta economica bruta. Soft power e data, de fapt, de suma intreaga a valorilor occidentale in care universitatea ocupa un loc central.
Pentru a ne lamuri, ne putem referi doar la scolile superioare americane care sint la decenii in fata celor ale intregii lumi civilizate. In fapt, aceasta e adevarata soft power, nu cea data de o viziune prea particulara a unei stingi (politice).
Mai mult, nu cred ca putem vorbi de ceva similar in China -- desi multi fac eroarea asta luind in calcul forta sa economica -- si asta chiar daca scoala chineza pare foarte performanta: stim ca acolo multe se intimpla mai ales datorita ordinii si disciplinei impuse de la centru. Caci daca puterea centrala dispare sau se diminueaza, atunci se intimpla ce s-a intimplat in tot fostul bloc comunist, universitatea va intregistra un declin aproape imediat.
Ei bine, adevarata forta americana vine tocmai din faptul ca, in conditii de democratie si fara nici un fel de constringeri sau comandamente politice, educatia superioara americana domneste in societate si in lume: universitatile americane sint in top, inclusiv in top-urile realizate de China. Iar diferentele fata de restul lumii sint atit de mari, incit aproape ca iti vine sa te intrebi ce naiba se intimpla cu bugetele ministerelor educatiei, acelea care sint totusi deloc neglijabile, in restul tarilor democrate (partenere).
Ei bine, gindind problema in termenii astia, Putin nu ne poate aparea altfel decit ca un badaran, in cel mai bun caz ca un parvenit care ar vrea ca toata lumea sa asculte manelele lui politico-economice, manelele alea in care se vorbeste mereu de dusmani, de bani si de valoare.
In fine, probabil ca nici Nye nu a inteles pe deplin influenta conceptului acestuia de vreme ce a pretins ca inclusiv dictatorii comunisti au uzat pe scara larga de soft power. In realitate, indoctrinarea se facea (cu forta) in intreg blocul sovietic, iar una dintre cerintele de baza ale soft power este tocmai aceea ca apeleaza mai degraba la seductie decit la coercitie. Or, in putine locuri din lume comunismul s-a impus pasnic, prin recurs la seductie, chiar daca o multime de intelectuali din lumea larga s-au lasat sedusi de violenta ideilor comuniste. In fapt, astazi, orice om nepervertit si cu mintea intreaga admite deschis, chiar daca ii lipseste instructia, ca comunismul e mai degraba asimilabil violului, iar comunistul convins are deja mintea violatorului, adica a celui care crede ca toate victimele sale au fantasma violului.

Friday, March 14, 2014

Despre patriotism, nationalism, agresivitate si dialog

Nu-i vad pe Andrei Plesu sau Gabriel Liiceanu facind monolog atitea amar de ore la vreo televiziune.
N-am sa inteleg niciodata de ce Radu Banciu s-a avintat asa in acest "one man show", desi pot intelege cum poate ajunge cineva sa se ia prea in serios, mai ales daca vorbim de un om de televiziune -- de pilda cum poate ajunge cineva sa creada ca copilaria sa, frustrarile acumulate in facultate sau in armata sint de interes general (pentru publicul larg), sau cum poate ajunge cineva care a citit sa aiba aere de profesor si sa dea lectii de patriotism in direct, in emisiuni in care pina si umorul e scremut. Oricit de bine intentionat ai fi, daca practici in exces exercitiul monologului, poti ajunge usor sa bati cimpii. Iata, Plesu si Liiceanu s-au ferit de capcana asta a monologului televizat -- pentru contraexemplu, amintiti-va de pastila tv a lui Paul Everac.
Altfel, fireste, se cuvine sa facem judecati si asupra a ceea ce nu traim: numai semidoctii, adica oamenii care au tratat cu superficialitate cartile sustin ca nu poti intelege o experienta decit daca o traiesti (nemijlocit).
Radu Banciu a insistat pe ideea legata de fermitatea care ne lipseste noua, romanilor si politicienilor nostri in convietuirea cu ungurii. Inclin sa cred mai degraba ca fermitatea sa in a inhiba dialogul onest pe chestiunea autonomiei este una lipsita de patriotism. Sa nu uitam ca toti nationalistii sint sau par fermi. Cred totusi ca e de preferat dialogul nedecis si interminabil in locul opiniilor ferme daca-i vorba de chestiuni esentiale si sensibile pentru care nu exista argumente decisive. In lumea moderna, numarul e arareori un argument daca ne intereseaza adevarul. E-adevarat si ca democratia inseamna dialog, dezbatere, vot, numaratoare. Dar, chiar daca Radu Banciu ar avea dreptate, tonul discursului sau intr-o chestiune recunoscuta ca sensibila este unul inacceptabil.
Este adevarat ca in emisiunea sa nu au avut loc linsaje de presa -- dar asta doar fiindca termenul se refera de regula la trusturi sau la mai multe emisiuni, adica la un efort concertat de discreditare publica ce nu poate fi sustinut de o singura emisiune. Am vazut insa fragmente de emisiuni de-ale lui Banciu in care personalitati sau pseudopersonalitati au fost atacate imund si irational cu mijloace mult dincolo de simpla ironie. Dupa aceste episoade am preferat sa gindesc ca omul si-a depasit aria de competente, desi e clar ca sint sau sintem in eroare. Fiindca agresivitatea gratuita a discursului public nu e intimplatoare si are legatura directa cu faptul ca am invatat sa inchidem ochii si sa acceptam senini grozavia.
Cu toate astea, nici eu nu cred in "solutia" interzicerii prin decret a acestui gen de emisiune. Nu ca nu poti interzice teatrul doar fiindca unii pun in scena piese cu tenta pornografica, sau interzice partidele politice doar fiindca toate sint mai mult sau mai putin corupte: poti, dar ceea ce pierzi e mai important decit ceea ce cistigi.

3.14

Back to simplicity: the day Einstein was born.

Wednesday, March 12, 2014

Despre domnia legii asa cum o vad politicienii romani

Fiindca in lume mai sint tari precum Coreea de Nord sau Rusia, probabil ca Parlamentul Romaniei nu este chiar cel mai corupt: insa pentru aproape orice locuitor al Romaniei, parlamentul este printre cele mai corupte din lume si, in mod sigur, cea mai corupta institutie a Romaniei. Sa ne amintim de votul din martea neagra si de distinctia data acestui parlament de catre OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) pentru anul 2013. Daniel Chitoiu nu a fost protejat de parlament pentru declaratiile sale politice, ci in legatura cu posibile fapte de coruptie, fapte atit de grave, incit aveau probabil legatura cu deciziile primului ministru, adica cu faptele celui pe care-l consiliaza domnul Gyorgy Frunda. In realitate, domnul Frunda vorbeste despre "o dictatura a justitiei asupra statului de drept" fiindca politicienii de la putere numesc in mod curent dictatura a jusititiei ceea ce, intr-o tara cu democratie consolidata, este domnia legii. Aceasta este explicatia pentru care Parlamentul Romaniei e cea mai corupta institutie a Romaniei.

Tuesday, March 11, 2014

Mesianismul si frumusetea

Ideea ca cineva sau ceva poate salva sau chiar salveaza lumea are, cred, legatura cu un soi de mesianism.
Religiile mai vechi sau mai noi fac recurs la profetii, insa azi mai avem predictiile stiintei.
Daca frumusetea va salva lumea, care mai e atunci rolul adevarului?

Sunday, March 02, 2014

Despre o necunoscuta si un sfirsit anuntat

Acesta e inceputul sfirsitului lui Vladimir Putin ca om politic care traieste, de fapt, cu citeva decenii in urma, si care isi imagineaza ca metodele autocratilor inca functioneaza.
Prima greseala a autocratilor din toate timpurile -- fie ei judoka sau nu -- este aceea ca ei confunda sustinerea clicii cu sustinerea poporului. Iar unanimitatea parlamentului rus este, in acest caz particular, unanimitatea clicii. Altfel, sint rare cazurile in care unanimitatea poporului a cautionat neconditionat faradelegile unui dictator, iar atunci costurile suportate de catre popor au fost colosale, mergind pina la destructurarea istorica si chiar disparitia.
Sintem realisti si nu optimisti atunci cind admitem ca prezentul si viitorul sint mai tari decit trecutul. Marea necunoscuta este, in acest moment, ceea ce gindesc rusii, in majoritatea lor. Din pacate, ca popor, rusii nu s-au dezis niciodata categoric de autoritarism, iar asta face sensibil mai dificila o prognoza veridica. Asa incit trebuie luata in calcul inclusiv denaturarea culturala ireversibila a rusilor dupa 70 de ani de comunism, iar in acest caz, am avea de-a face cu un sfirsit indelung anuntat, cu o adevarata tragedie.