Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Sunday, January 25, 2015

True music

Mergind pe fir, ascultind Jolly Boys si-apoi Amy Winehouse, am ajuns sa ascult, simbata noaptea, Donny Hathaway. E incredibil cum suna:

Thursday, January 08, 2015

Ideologia sustine lumea

Iata doua moduri foarte diferite de a intelege libertatea: cel american si cel european. Un naiv ar putea crede ca americanii, eventual si britanicii sint niste lasi, ba mai mult, chiar ipocriti, fiindca nu publica acele caricaturi. Si totusi, America asa functioneaza, si functioneaza foarte bine. E vorba de respectul pentru valorile celuilalt.
In Europa, valorile celuilalt pot si trebuie sa fie ironizate, criticate.
Pe de alta parte, cei care i-au ucis pe jurnalistii de la Charlie Hebdo nu s-au limitat la a insulta milioane de oameni si stim deja, critica si ironia pot fi vazute ca insulte de catre o multime de oameni foarte sensibili, atit de sensibili incit sint gata sa ucida.
Instinctul american e totusi bun: toate societatile, inclusiv cea americana, sint tinute in friu de ideologie, de regula de ideologia religioasa. In Europa de vest e un soi de ideologie progresista, de stinga, in Germania e mai degraba una de dreapta, dar tot ideologie: in est, e vorba de ideologie religioasa, ca in America -- vezi Romania.
Istoria ne arata ca e mai degraba preferabil sa-l ironizezi pe Darwin decit pe cel religios, chiar si astazi, iar asta e unul dintre cele mai ciudate lucruri.
E-adevarat, ideologie e si comunismul iar acum putem intelege mai bine de ce Lumea libera din timpul Razboiului Rece -- mai precis America -- nu a intervenit in lagarul socialist. E vorba despre acelasi respect fata de valorile celuilalt, chiar daca acestea se constituie intr-o ideologie care-ti submineaza propriile valori.
Realitatea este ca, desi oamenii cauta adevarul, ei nu sint si nu pot fi guvernati de adevar, ci de ideologii.