Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Tuesday, February 17, 2009

Cica singuratatea dauneaza...

Dar cum oare se poate un om cunoaste mai bine daca nu sta si singur, daca nu se simte bine singur? Gasca vesela are arareori ceva sa-l invete... Sigur ca in scoala socializezi, si sigur ca daca nu socializezi o perioada mai lunga ai nevoie de timp pentru a te readapta in relatiile cu ceilalti. Cred insa ca lumea ar arata altfel daca oamenii ar invata sa aprecieze singuratatea. Marile creatii stiintifice sau artistice nu sint decit foarte rar rodul socializarii: sint mai degraba rezultatul unui demers solitar insistent, chiar si atunci cind apar in urma unui demers de echipa. Numai indivizii sint creatori. In rest, in chestiunile organizationale e firesc ca grupurile sa fie superioare indivizilor. Pe de alta parte, e interesant ca vorbim de insingurare intr-o lume foarte aglomerata, in care mijloacele de comunicare sint peste tot. Asta ne arata nu doar ca informatia nu e putere, ci si ca, dimpotriva, poate fi o problema. Privitor la riscuri -- hipertensiune, s.a.m.d. --, cine ne impiedica sa facem miscare atunci cind sintem singuri? Chiar crede cineva ca pofta de mincare creste doar pentru ca traim singuri? Afirmatia nu sta in picioare, mai ales daca nu agreem mincarea fast-food: un singuratic are mai mult timp decit ceilalti si isi poate pregati mincarea asa cum doreste. In fine, ar mai trebui retinut faptul ca oamenii singuri nu intra prea usor intr-o categorie, asa cum s-ar putea crede, acestia fiind foarte diferiti unul de altul.

Ar putea exista un curs la scoala, de tipul, cum si cind ar putea fi utila singuratatea. Fiindca este evident ca, intr-o lume televizuala ca a noastra cei mai multi nu doar ca nu stiu la ce foloseste, dar se tem de ea.

1 Comments:

Anonymous Catherine said...

I love this article. De parcă mi-ai fi citit gândurile... De ceva timp încoace mă tot gândesc că singurătatea este chiar o binecuvântare. Ştiu, majoritatea oamenilor cred contrariul, dar doar pentru că sunt mulţi nu înseamnă neapărat că au dreptate.

21 April, 2009 19:56

 

Post a Comment

<< Home