Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Thursday, May 07, 2009

Nu stiu care-i calea

Marturisesc ca nu mai inteleg mare lucru din framintarile astea. Recunosc, nici nu mai sint la fel de receptiv. Pentru mine religia e un demers cultural cu radacini ideologice intinse, deloc adinci. Nu mai am nici pofta sa ma contrazic: intuiesc doar ca omul religios -- in sens clasic -- e pe cale de disparitie si presimt totodata ca nu-i voi duce lipsa.

Altfel, romanii sint ipocriti, nu religiosi si nici credinciosi: se dau credinciosi pentru ca acum e mai convenabil asa. In plus, sint fricosi din cale-afara: romanii nu asuma cai individuale si, este evident, sint extrem de neprimitori in privinta ideilor. Ei sint primitori doar asa, in general, cind n-au mai nimic de dat. Cultura romanilor este in plin proces degenerativ, nu are cum schimba ceva in Europa, unde cultura cunoasterii are deja traditii seculare.

Se prea poate sa existe cai mai inspirate privind cunoasterea, se prea poate ca linistea minastirii sa lipseasca unora dintre noi: totusi, nu cunoasterea alunga linistea, si nu exista nici un motiv pentru care intr-o universitate sa nu fie apreciata linistea. Unii oameni cauta linistea, dar ea e peste tot, chiar si acolo unde pare ca domina zgomotul. Poate ca unii oameni numesc aceasta liniste Dumnezeu, vorbind insa prea mult despre ea ajung sa faca galagie. Pe de alta parte, linistea e climatul, atmosfera, nu locul unde vrem sa ajungem: despre acela nu stim mare lucru, iar cine spune ca stie, infloreste.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home