Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Friday, May 18, 2012

Stinga nu mai poate fi credibila aici, in Romania

Cred sincer ca, ori de cite ori e stinga la putere in Romania, putem vorbi fara teama de a gresi de revenire la "valorile comunismului cu fata umana".
Unii constata incurajator ca "traim acum intr-un alt univers, in statul de drept". Va intreb: care stat de drept? Cel al lui Ponta, Nastase si Iliescu? Sau cel al lui Voiculescu, Patriciu & Co? Sau poate ca e vorba de statul de drept in care justitia tergiverseaza marile dosare de coruptie?
Pe de alta parte, desi absolut necesar, doar capitalismul nu poate face ca justitia si democratia dintr-o tara sa functioneze: e de-acum evident ca Vestul a pierdut batalia pe termen mediu daca vorbim de valorile democratice. Vestul a cistigat in anii '90 batalia economica si, in mod naiv, aproape toata lumea a crezut ca partida a fost transata. Ne dam seama azi cit de amar ne-am inselat cu totii. Imi pare rau sa o spun, dar comunismul a cistigat impunind ideologia drept criteriu politic.

1. Nu am avut nicaieri in lume un proces legal al comunismului -- nu vorbesc de procesele politice.
2. China a facut un tirg pe termen lung cu cei din Vest: aveti mina de lucru ieftina pentru managerii vostri slabi, dar lasati comunismul de aici in pace.
3. Rusia a facut si ea un tirg din care comunismul a iesit bine: primiti energie ieftina dar lasati centralismul autoritarist al oligarhilor in pace.
4. Astazi ne dam seama ca in '90, Vestul nu avea lectiile facute in privinta comunismului: Vestul a acceptat temporizarea noilor regimuri din Est fara sa realizeze ca astfel se vor revitaliza de fapt mecanismele vechiului sistem.
5. Comunismul a fost devastator in Est, incit, in memoria colectiva, valorile trecutului sint asimilate de acum comunismului, indiferent de ce zic intelectualii.
6. Inainte de comunism, intelectualii aveau oarecare independenta politica si alegeau liber daca servesc sau nu politic: in comunism, intelectualii serveau aproape fara rezerve regimul, politica, politicienii. Marea victorie a comunismului aici se afla: intelectualii de pretutindeni servesc azi politica si politicienii iar demersul lor pare natural. Nimeni, nicaieri in lume nu mai crede ca politica serveste, nu guverneaza.
7. Datorita aminarii incredibile a infaptuirii justitiei autentice in estul postcomunist, tinerii de azi din est sint predispusi la a reexperimenta valorile socialiste iar cei din vest cred in continuare ca permisivitatea societatilor democratice la socialism tine intim de pluralism.
8. Mai mult, prin trafic de influenta, sistemul bazat pe relatii care in comunism functiona ca uns s-a perpetuat dar pe de alta parte, esecurile economice de azi sint atribuite in mod pervers capitalismului.
9. O alta mare victorie a comunismului este virajul catre ideologicul masiv al politicii de pretutindeni. Nerevendicindu-se de la intelectuali -- sa ne amintim, intelectualii ii servesc pe ei --, politicienii n-au inteles, nu inteleg si mai nou nici nu mai fac efortul de a intelege recursul natural la valori.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home