Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Sunday, April 22, 2012

Stiinta si comunicare

In presa romaneasca nu s-a scris pina acum deloc despre Primavara Academica. E vorba despre miscarea pornita pe la inceputul anului de (la) matematicianul Timothy Gowers si care e centrata pe boicotul hipertrustului olandez de edituri Elsevier datorita preturilor exagerate pentru publicatiile individuale, vinzarii catre biblioteci, la pachet a abonamentelor la publicatii de calitate foarte diferita precum si datorita sustinerii unor initiative de tipul SOPA, PIPA sau Research Works Act -- intre timp, cei de la Elsevier s-au razgindit si nu mai sustin RWA. Miscarea a luat amploare si s-a materializat in The Cost of Knowledge.
Miza este foarte mare fiindca e vorba de accesul liber la informatia stiintifica.

Timothy Gowers este si autorul asa-numitului Polymath Project prin care se incearca rezolvarea unor probleme de matematica printr-un efort masiv de colaborare online.

Oarecum sincron se petrec si alte fenomene influentate de dezvoltarea mijloacelor de comunicare. Michael Nielsen vorbeste despre o noua era a cunoasterii, anume de una in care dezvoltarea stiintei e accelerata prin intermediul retelei internet.

Impactul social al stiintei este important. Imi pare insa ca se evita totusi o discutie serioasa legata de rolul individului in noua poveste a cunoasterii, mai ales ca e din ce in ce mai larg raspindita ideea dupa care, ca si productivitatea dintr-o industrie, creativitatea din stiintele fundamentale ar putea fi imbunatatita prin simpla agregare a indivizilor. Cred insa ca inclusiv acest demers poate degenera destul de usor intr-unul de comunizare -- altfel, chiar Michael Nielsen aminteste despre citeva esecuri rasunatoare ale unor incercari de acest fel.

Uriasul s-a miscat: Elsevier a anuntat deja printr-o scrisoare adresata comunitatii matematicienilor ca are in vedere scaderea la 11$ sau chiar mai putin a pretului per articol si deblocarea accesului la arhivele cu articolele a 14 publicatii matematice, incepind cu anul 1995. Nu se mentioneaza insa nimic despre articolele de fizica.
Ce-i drept, pina acum, doar cercetatorilor (individuali) li se impunea implacabilul "publish or perish": mai nou insa, chiar editurilor li se impune "open access or perish".

Nota. Referitor la colaborarea online pentru rezolvarea problemelor de matematica, merita citit textul de referinta al lui Tim Gowers.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home