Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Wednesday, March 14, 2012

Einstein si criticii sai

Pe 14 martie 1879 s-a nascut Albert Einstein.

Se gasesc in zilele noastre destui critici pretiosi de-ai lui Einstein: de la cei care nu pricep mai nimic legat de stiinta si pina la indivizi care activeaza in stiinta ca niste membri de partid. Din cele mai diverse motive, printre ele adesea si invidia, unii dintre cei care n-au nici o treaba cu fizica ajung chiar sa-l banuiasca pe Einstein de plagiat. Activistii insa, cocotati pe instrumentele matematicii moderne nu scapa nici o ocazie de a observa proasta asezare a lui Einstein in raport cu ideile de baza ale mecanicii cuantice -- dar ei ignora ca daca ar fi fost contemporani cu Einstein, azi sau chiar in vremea aceea, tot obscuri ar fi ramas.
In primul rind ca, a critica un om de stiinta pentru demersurile sale stiintifice este cumva deplasat: e ca si cum ai critica un om fiindca judeca. Iar daca totusi ai pornirea de a critica vizind mai degraba demersul sau ideologic, atunci ai nevoie de mult discernamint. Mai ales ca ideologia este intotdeauna greu de pus in evidenta la savanti de statura lui Einstein. As spune insa ca daca vrei sa te descalifici in ochii oamenilor de stiinta autentici, nu trebuie sa faci altceva decit sa-l critici subtire pe Einstein. Daca insa vrei cu tot dinadinsul sa-ti bati joc de reputatia ta, cel mai indicat ar fi sa pui public la indoiala capacitatea de intelegere a lui Einstein.
Nu-i vorba ca sint absolventi de Harvard care il pun la colt pe Einstein, dupa cum exista premianti Nobel care duc in derizoriu preocuparile stiintifice ale lui Einstein din ultimele decade ale vietii sale si nu numai.
In acest caz insa, fie si numai aerul de superioritate este cu totul neindicat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home