Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Thursday, January 19, 2012

Ideile nu sint vinturi

Toti oamenii isi fac iluzii. Inclusiv Iisus si-a facut iluzii: e o iluzie sa crezi ca iubirea poate totul. Iubirea e o stare formidabila, dar nu poate totul. Caci daca ar fi putut, discutia asta avea loc in Rai, nu pe Pamint. Raiul in sine poate fi o iluzie, Dumnezeul personal poate fi iluzie, asadar, nu putem spune ca un om religios e scutit de (a-si face) iluzii.
Pe de alta parte, credinta in iubire nu e nici simpla iluzie, nici iluzie, e altceva. Credinta in iubire e una dintre ideile pe care se construieste lumea moderna: nu e singura credinta insa. Mai sint si altele, nu multe, care n-ar trebui eliminate sau reduse la credinta in iubire: caci ele nici nu pot fi reduse la credinta in iubire. Credinta in iubire este asadar o idee, un program spiritual. Cind Iisus a descoperit credinta in iubire, el a cistigat, nu a pierdut: odata cu el, am cistigat cu totii. Politicianul sustine ca Iisus a pierdut, gindind ca a vrut puterea de aici: Iisus n-a vrut puterea din lume, ci pe aceea din cer, din transcendent, e vorba de puterea ideilor. De aceea, pentru orice intelectual autentic Iisus ramine un exemplu: foarte probabil, Iisus si-a dat viata pentru credinta sa in iubire. Puterea ideilor nu e din lumea aceasta. Pentru crestini, Iisus e totuna cu Dumnezeu: pentru musulmani, Iisus e unul dintre profeti. Pentru mine, Iisus a fost un om cu totul remarcabil.

Nu chiar totul e vinare de vint. Iata ca ideile nu sint vinturi: a urmari o idee nu inseamna a vina inorogi, fiindca ideile nu sint nici iluzii; din chiar momentul in care ai inceput sa le urmaresti, ai inceput sa cistigi. Lumea ideilor poate fi rece si arida, dar nu e meschina nici macar in detalii.

Altfel, desi pot pieri, popoarele nu pierd niciodata: pierd insa mereu doar cei care se cred deasupra popoarelor, iar aceia sint mai mereu politicienii dar si unii, ce-i drept foarte putini, dintre intelectuali. Hitler, Lenin, Stalin, Ceausescu au fost politicieni si s-au crezut deasupra tuturor: au pierdut. Marx a fost intelectual si s-a crezut deasupra intelectualilor, caci le-a impus acestora sa caute sa schimbe lumea chiar cu forta -- i.e. prin revolutie --, nu doar sa o contemple sau sa o judece: a pierdut.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home