Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Sunday, January 01, 2012

Alta analogie

Vezi Poveste cu betivi a lui Cristian Ghinea.

Dupa fiecare criza financiara trebuie facute anchete serioase de catre echipe de profesionisti care opereaza in mod obisnuit audituri. Fiindca adevarul este ca nu poti face reguli in cunostinta de cauza daca nu afli cu exactitate cauzele unei prabusiri -- e pompieristic sa iei masuri fara a avea cauzele: desi regulile sint necesare, inflatia de reguli poate deveni ea insasi o problema.

O economie functionala seamana in multe privinte cu zborul unui avion de linie plin de pasageri. Daca in cazul unei probleme tehnice severe pilotii au de verificat liste foarte lungi de protocoale, ei nici macar nu vor mai avea sansa de a actiona corect si in timp util. Lectia e ca setul de reguli trebuie sa fie suplu. Centralismul specific sistemelor dirijate are de asemenea relativ putine reguli si pirghii, insa acolo ele sint mai mult sau mai putin arbitrare, sistemul fiind mai degraba unul nefunctional.

Economia nu poate fi inca asimilata unui organism viu: desi foarte complexa, ea nu are nici pe departe gradul de complexitate al unei vietati fie ea si cea mai simpla. Pe de alta parte, oamenii au deja experienta controlului reusit privind constructia si exploatarea unor sisteme foarte sofisticate ca aparatele de zbor. Zborul in sine a necesitat intelegerea intima a unor fenomene complet necunoscute predecesorilor, si a insemnat numeroase incercari si esecuri a generatii de oameni care au visat cu ochii deschisi.
Comunistii dadeau din aripile ideologice masive asteptindu-se ca economia sa decoleze numaidecit, crezind ca au inteles principiul economiei functionale. Ei bine, intr-o economie functionala de piata "planarea" cea mai economica si eficienta se obtine statuind principiul proprietatii private si lasind libere cererea si oferta. Fenomenul fizic simplu al portantei (profilului picaturii asimetrice) este in sens mai general, similar principiului autoreglarii cererii si ofertei intr-o economie functionala. Propulsarea si controlul sint deja alte chestiuni, care si ele au primit intre timp solutii relativ simple dar perfectibile -- principiile economiei moderne sint simple si functionale: marxistii le-ar spune capitaliste, ele fiind de fapt cele mai naturale si neideologice cu putinta.

Asadar, dezordinea de acum e, de fapt, haosul de dupa dezastru. E necesar un organism suprastatal alcatuit exclusiv din specialisti in economie si justitie, independent politic si economic care sa delimiteze aria cu probele importante, pentru ca, bazindu-se pe acestea sa faca o ancheta, sa indice cu precizie cauzele prabusirii si sa recomande, daca e cazul, instituirea de noi reguli. Oricare ar fi concluziile anchetei, organismul de ancheta trebuie nu doar sa si le asume, dar sa le faca si publice.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home