Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Monday, June 11, 2012

Bucurestiul e din nou sub comunisti

M-am inselat din nou: credeam ca romanii pot fi rationali la vot. Credeam ca au invatat ceva in ultimii 20 de ani. Este evident insa acum ca mintea romanului a fost malformata grav de comunism si nici macar imbatrinirea si disparitia sa biologica nu vor rezolva lucrurile: fiindca urmasii sai vor fi tarati de comunism, asa cum intr-o familie de alcoolici copiii vor fi tarati de alcoolism. Trebuie sa admitem realitatea asta daca vrem sa recuperam ceva. Nu vom putea niciodata sa ne apropiem de statele dezvoltate: tinta noastra trebuie sa fie una realista. Tinta e normalitatea, nu excelenta.
Temerea mea cea mai mare este ca ne vom pierde intelectualii: si ma refer mai ales la intelectualii mai tineri care nu prea mai au ce face aici.

Cum spuneam, stinga din Romania e totuna cu comunismul. De aceea, putem spune ca la aceste alegeri locale a revenit in forta comunismul. Pe termen lung Romania poate insemna ceva: pe termen scurt si mediu, Romania nu mai inseamna mare lucru. Oamenii simpli de la noi nu pot intelege istoria: iar demnitatea si dreptatea nu le spun nimic. Omul simplu de la noi nu e bun si nici drept: e un oportunist lipsit de scrupule. Nu conteaza ca au murit oameni pentru ca el sa poata azi vota, supararea lui cea mare e ca i s-au luat bani din salariu desi intr-o tara competitiva economic ar fi fost dat afara pentru incompetenta. Nu conteaza ca in comunism au fost chinuiti si omoriti oameni in puscarii. Nu conteaza ca poporul a fost in stare de ebrietate ideologica timp de decenii. Ceea ce conteaza e ca nu (vrem sa) ne revenim. Eu asa citesc aceste alegeri: e vorba de o frica bolnava de schimbare. Ne amagim prosteste ca capitalismul este in criza: vom fi insa calcati in picioare inca o data de comunisti si de propria ignoranta agresiva.

Pentru poporul roman stampila e o copita: poporul care da cu copita e un popor dominat de ideologic, un popor care nu vede dincolo de ideologie. Alaltaieri era comunist, ieri era crestin, azi e din nou comunist. Intelege-l.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home