Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Sunday, June 17, 2012

Despre dreapta si revenirea comunismului

vezi articolul lui Dragos Paul Aligica, Cum vine treaba cu Planul: Despre PDL, Opozitie, Reformism si d-l V. Blaga

Asa este. E destul de evident ca Vasile Blaga face parte dintre cei care si-au dat deja masura.
In momentele astea, probabil ca in fruntea PDL-ului ar trebui sa-l avem pe MRU. Din pacate, MRU nu este nici macar membru PDL iar trecerea de la un partid la altul n-ar trebui sa mai fie totusi doar un amanunt pentru cei care vor sa construiasca ceva.
Multi ar spune ca Sever Voinescu e prea tinar si ca nu are experienta de lider sau manager: desi e un intelectual de marca, nu stiu citi dintre cei cu state vechi in PDL l-ar sustine. Cristian Preda este un foarte bun politolog dar nu stiu in ce masura l-ar putea ajuta asta intr-o pozitie de lider politic major. Teodor Baconschi pare potrivit: are verb, e toba de istoria miscarilor de dreapta, e intelectual pur-singe desi uneori cam intempestiv. Are ceva mai multa experienta organizationala dar parca tot insuficienta, transparenta nu pare sa fie printre obiectivele sale.
Monica Macovei ar fi probabil mai potrivita, fiindca iata, daca justitia e inca in buna parte independenta sub deja evidenta restauratie de tip comunist, asta se datoreaza strategiilor gindite de ea in scurta perioada in care a fost ministru al justitiei. Transparenta pare sa fie unul dintre obiectivele bine definite de Monica Macovei si este exact ceea ce lipseste societatii romanesti in cea mai mare masura. Monica Macovei are mina buna inclusiv in alegerea oamenilor. Este un om din justitie care stie foarte bine cum merg lucrurile in domeniu: iar justitia este ceea ce lipseste inca in tara asta. Cei de la stinga nu doar ca o urasc dar se tem de ea, iar in afara Monica Macovei si-a facut deja un bun renume.

Iata, in anul 2012, noi inca n-am judecat in justitie comunismul iar oamenii simpli inca cred ca comunismul este dezirabil: oamenii simpli voteaza in stare de ebrietate ideologica indusa in mod criminal de catre presa mogulilor securisti care-si doresc si au inceput deja restauratia -- nu criteriile de business ii ghideaza pe moguli, fiindca multe dintre afacerile lor vizeaza si submineaza statul, ci nevoia lor de a avea un control direct si total asupra statului.
Daca poporul vrea sa traiasca mai bine, el trebuie sa se trezeasca: el trebuie sa vrea sa munceasca, nu sa-si doreasca sa fie lasat sa fure, sa fie incompetent, delasator, indiferent si iresponsabil ca in vremea comunismului. Nu poti readuce la realitate poporul fara o justitie autentica. Nu poti, doar pe baza de ideologie sa conduci un popor decit daca pactizezi din nou in mod criminal cu ideea comunista in care totul se uniformizeaza, in care responsabilitatile se comunizeaza iar privilegiile se privatizeaza.
Stinga de la noi a fost cancerizata de comunism iar oamenii simpli nu par sa-si dea seama de asta, intocmai cum intr-un organism bolnav de cancer celulele sanatoase nu doar ca nu le mai recunosc pe cele bonave, dar se imbolnavesc la rindul lor, preluind tumoarea.
Sistemul imunitar al unei societati este justitia cuplata cu memoria si istoria. Or, malformatia de stinga numita comunism procedeaza de fiecare data in mod similar. Incepe restauratia cu atacul asupra memoriei societatii: zilele astea a fost schimbat din functie, in mod cu totul netransparent, Dorin Dobrincu, un om care nici macar nu si-a exprimat vreodata public viziunile politice. La fel de netransparent si fara legatura cu vreun criteriu de competitivitate a fost schimbata conducerea IICCMER.
Este atacat direct nucleul anticomunist, constiinta vie a societatii noastre civile: e vorba de Patapievici, Tismaneanu si Basescu carora nu li se poate ierta condamnarea comunismului. Unor oameni ca Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Dan Voiculescu zis Felix, Adrian Nastase dar si unor oameni politici mai tineri evident comunistoizi ca Victor Ponta sau Titus Corlatean care inca n-au fost judecati pentru propagarea ideilor comuniste in societatea Romaneasca, condamnarea comunismului le produce inca frisoane.
Pentru cei care au invatat lectia istoriei recente si care nu au mai putut fi infectati cu virusul Antenelor, Realitatii, TVR-ului re-re-re-politizat, pentru cei care nu viseaza ca drogati la Dacia protocronista comunistoid-securista a lui Felix, este evident ce se intimpla. Se intoarce comunismul, de data asta bine camuflat sub pulpana oligarhilor care privesc cu jind la "realizarili marete" ale mamei Rusia.
Sa nu ne mai lasam amagiti.

Dintre toti cei pe care i-am enumerat mai sus, cel mai potrivit om pentru a reconstrui dreapta (sau PDL-ul daca va fi cazul), este, din pacate, in afara politicii. El este chiar Horia Roman Patapievici, cel care, impreuna cu Mircea Mihaies a construit cea mai performanta institutie publica din Romania ultimilor ani. Fie si numai preluarea presedintiei PDL-ului i-ar zdruncina probabil serios pe toti cei care, in zilele astea, fara urma de scrupul procedeaza -- fara mandat -- la recomunizarea agresiva a spatiului public romanesc.
Recunosc, sint dintre cei care i-am judecat aspru pe intelectualii de marca ce s-au amestecat prea mult in politica, iar acum stiu ca fara ei nu putem scapa de comunism. Caci comunismul nu a fost o boala oarecare: a fost si este cancerul social de care nu putem scapa decit punind la un loc memoria, istoria si justitia. Si este evident ca nu se poate face asta nicaieri fara intelectuali. Iar noi romanii, nu putem face asta fara Horia Roman Patapievici. Horia Roman Patapievici ne-a dovedit deja prea multe. Eu unul nu mai am nevoie de nici o dovada.

Iertare domnule Horia Roman Patapievici pentru indoielile in ceea ce va priveste, dar v-am judecat prea aspru. Astazi imi este clar ca, in Romania, judecindu-i aspru pe intelectualii remarcabili ajungi sa-i promovezi direct pe cei ca Dan Voiculescu zis Felix si pe cei ca Dan Diaconescu, adica chiar pe cei care traiesc plenar si convingator in promiscuitate, tragindu-i pe cei simpli dar nu neaparat inocenti dupa ei.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home