Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Saturday, August 31, 2013

Cautare si timp

Lucrez intins la ecuatii si nu-mi sta deloc mintea la eseuri, dar trebuie sa scriu macar o postare pe august.
Din pacate, fiindca simt ca ma apropii de ceva important, am lasat-o mai moale cu miscarea -- am facut totusi doua ore pe zi de inot, timp de o saptamina, la mare. Iar acum sint in forma buna, am timp suficient, si pot trage de formule. Mi-am aminat plecarea acasa, in Ardeal, in ideea ca voi reusi sa incheg un articol. Acum imi dau seama ca, asa cum se intimpla de obicei - si ma refer doar la mine -, mai e nevoie de timp. Ideile sint simple, insa calculele monstruoase, fiindca necesita precizie mare. Si, cum chiar si in ultimele zile au mai fost schimbari, este clar ca treaba se va prelungi. La sfirsit, ar trebui sa fiu in stare sa produc prin mijloace pur matematice un numar foarte mic, sau macar sa dau o reteta sigura pentru calculul sau. Exista si varianta in care lucrul asta nu e posibil. Consolarea ar fi dezvoltarea unor idei interesante in cautarea originii fenomenului cuantificarii in matematica pura, dincolo de ideea lui Schrödinger, aceea a functiilor si valorilor proprii ale unor operatori liniari.
Mathematica ma ajuta mult la calculele simbolice si in studiul calitativ. Cind vine insa vorba de precizie, sint nevoit sa ma intorc la limbajele de programare sau sa apelez la soft-uri specializate, cum ar fi Pari/gp. Pendularea asta ma poate face sa pierd destul de mult timp, insa imi amintesc ca inainte de lucrul cu Mathematica era chiar mai rau, fiindca drumul de la idei la aplicarea lor era lung, dificil si intortocheat.
Gata, s-a facut de-o postare...
:-)

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home