Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Tuesday, March 18, 2014

Inapoi la scoala

Eu tot sustin ca asta e inceputul sfirsitului lui Putin. Chiar nu inteleg de ce ne ofuscam asa de tare in legatura cu "sanctiunile anemice" ale Vestului impotriva Rusiei. Ni se pare ca intelegem democratia mai bine decit americanii? Sa fim seriosi. Si-apoi, tot noi i-am criticat aspru (pe americani) ultima data cind au rasturnat un dictator (vezi Irak): vechea poveste, daca nu intervin, de ce nu intervin, daca o fac, de ce-o fac, sigur au ceva interese. Democratia insa nu se face cu ciomagul, tocmai fiindca tine de ceea ce, mai nou, am inceput sa admitem ca e soft power. Vreti mai multa democratie? Faceti atunci ceva in tara voastra, mergeti macar la vot, nu va mai dati in spectacol zbierind ca democratia e pe duca in toata lumea. Vreti sanctiuni impotriva Rusiei? Atunci preluati initiativa, nu va opreste nimeni si nimic. Vreti independenta energetica? Investiti in cercetare, si nu va mai milogiti la UE.
Privitor la Rusia si chiar Ukraina, tarile astea merita democratia pe care o construiesc ele insele. Poporul rus va fi unul democratic doar cind va dori asta, iar atunci va da de pamint cu politicienii sai dar va trebui sa traverseze un mic desert economic. Pina atunci insa, inapoi la scoala, ca mai avem cu totii de invatat. Cistigul cel mai mare al Vestului este in acest moment trezirea: nu cred ca se va mai lasa pacalit de Putin si ai lui.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home