Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Saturday, November 14, 2015

Crima si religie

Cred ca problema raului ne arata destul de clar de ce postularea existentei lui Dumnezeu e problematica. Fiindca, admitind existenta, insasi definitia lui Dumnezeu e problematica.
Sa observam insa un fapt care pare lipsit de importanta dar care ar putea solutiona multe probleme legate de raporturile religiei cu modernitatea. Exista o ierarhie precisa a raului, in vreme ce binele nu are si nu poate avea una clara. Descoperim aici un tarim al paradoxurilor. De pilda: pentru a-si creste potentialul, raul trebuie sa se organizeze, in vreme ce Binele nu se poate dezvolta decit in stare de libertate de gindire care are cel putin aparenta unei dezorganizari.
Dilemele ne ajuta uneori sa clarificam lucrurile. Iata citeva care m-au ajutat pe mine, de-a luncgul timpului.

Dupa tragedia comunista, ce e de preferat, totusi, intre un ateu obisnuit si un credincios obisnuit?
Chiar credeti ca existenta raului in lume infirma existenta lui Dumnezeu sau doar ca ar trebui regindita religia si fundamentele sale? Iar daca alegeti infirmarea existentei ca fiind mai plauzibila, nu credeti totusi ca in sustinerea acestei cauze veti regasi mai degraba o alianta impura dintre lipsa de onestitate si resentiment si care se opune credintei, in general?
Religiosii spun ca teroristii islamisti sinucigasi nu sint in realitate religiosi, iar ateii sustin ca religia e mai degraba rea si ca ar trebui sa renuntam la ea. Chiar credeti ca islamistii nu pot fi religiosi doar pentru ca credintele lor nu sint acceptabile in religia d-voastra sau o alta asemanatoare? Daca insa admitem ca teroristii islamisti sinucigasi sint totusi religiosi, cum anume poate un om deveni criminal, iar un potential lider religios sau ateu militant, dictator?

Revenind la ierarhiile raului, sa incercam alte dileme.
Care e mai rau, un alcoolic oarecare sau un extremist religios?
Care e mai rau, sustinatorul sincer al unei dictaturi sau un terorist?
Un kamikaze japonez sau un terorist islamist sinucigas?
Un politician profund corupt sau un terorist islamist sinucigas?
Un criminal in serie sau un terorist islamist sinucigas?
Un dictator sau un terorist islamist sinucigas?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home