Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Thursday, March 17, 2016

1925-2016

A murit profesorul Solomon Marcus.
Am frecventat un curs de analiza predat de el. Destul de tern. Aveam insa colegi care pareau sa-i aprecieze prelegerile. Cartile si articolele lui erau insa destul de bune: le-am citit inca din adolescenta. Apoi am urmarit interviurile sau emisiunile cu el. Colegii sai erau derutati de apetitul si deschiderea multidisciplinare: din cite mi-am putut da seama, in facultatea de matematica oamenii de felul sau erau priviti cu condescendenta.

Update
Iata, Bogdan Suceava scrie chiar frumos despre cursul sau, iar asta e imbucurator -- alt link mai vechi dar mai cuprinzator.
Revenind la experienta mea, desi am invatat vreo citeva lucruri interesante de la cursurile sale si in ciuda deschiderii profesorului catre celelalte domenii, in mod surprinzator poate, Solomon Marcus nu oferea deschiderea spre fizica: asta m-a mirat atunci si ma mira inca si azi.
Din cite imi pot da seama, ruptura dintre matematica si fizica la nivel universitar s-a constituit intr-unul din marile esecuri ale invatamintului superior romanesc -- pentru cercetare a fost cu-adevarat o tragedie cu ecouri pina in ziua de azi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home