Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Sunday, March 14, 2010

Luna a treia, ziua a paisprezecea...


The word God is for me nothing more than the expression and product of human weakness, the Bible a collection of honorable, but still purely primitive legends which are nevertheless pretty childish -- Albert Einstein

I am ashamed to tell you to how many figures I carried
these computations, having no other business at the time ― Isaac Newton, after computing 15 digits of π, by using an effective series, some time in 1665-1666

Asadar, ziua lui Einstein. Se pot revedea postarile referitoare la Einstein.

Azi e si ziua numarului pi -- Pi day. Logo-ul Google de astazi arata ca mai sus...

Daniel Tammet a reprodus in 14 martie 2004, din memorie, 22514 zecimale ale lui pi. Se poate revedea un interviu de anul trecut cu Daniel, aparut in Scientific American.
Marile descoperiri din matematica sint de fapt conexiuni surprinzatoare intre concepte ce par complet separate: au afirmat-o multi matematicieni, a spus-o Sir Atiyah, o intareste Tammet, care nu e totusi un matematician.

As gindi ziua de azi sub semnul conectivitatii. Trebuie sa caut, dar nu orice: ci relatii, conexiuni, legaturi...
Si mai e ceva. In dimineata asta, ca si ieri, nu am fost intr-o dispozitie foarte buna de lucru: asta fiindca in zilele din urma am cam batut pasul pe loc, fiind cumva blocat. Insa in dimineata asta, gindindu-ma la Einstein, la istoria stiintei dar si la sugestia conectivitatii m-am remontat un pic. Diminetile din zilele de lucru ar trebui, cred, incepute cu cite un pic de istorie. Asta fiindca stiinta n-a inceput cu noi, iar trecutul ne poate furniza idei.
Sa vedem ...

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Einstein a mai zis si alte lucruri despre Dumnezeu. In general devenise credincios spre batranete si a spus si "D-zeu nu se joaca cu zarurile."

14 March, 2010 21:53

 
Blogger R.A.Muresan said...

In postarile referitoare la Einstein ai fi putut citi ce a mai zis el despre Dumnezeu, dar si despre credinta. Site-urile cu tematica religioasa il citeaza copios pe Einstein fiindca toata lumea il cunoaste si fiindca majoritatea il asociaza cu geniul.
Insa citatele sint rupte de obicei de context: cind Einstein vorbeste despre sentimentul religios, el nu se refera la religiozitatea comuna, ci la una de timp cosmic. Despre religiozitatea comuna insa, el a facut afirmatii usturatoare si neechivoce. Cit despre sfirsitul vietii sale, exista o afirmatie foarte rar citata, facuta de el la 73 de ani, intr-o scrisoare catre cel mai apropiat prieten:
'Cei care au inventat credinta unei vieti individuale dupa moarte trebuie sa fi fost niste oameni de nimic'.

15 March, 2010 06:24

 

Post a Comment

<< Home