Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Thursday, June 03, 2010

Alunecarea spre violenta - Horia Roman Patapievici

As fi si eu ingrijorat daca n-as intelege ce se intimpla. Drept e ca intimidarea miliardarilor de carton propagata prin televiziuni nici nu se apropie de teroarea comunista iar insurgentii de sera de tip garfield m, tractoristu', ghita_bizonu' sau gigi_contra nu depasesc niciodata stadiul de gargaragiu: de la poreclele pe care si le-au dat singuri, verva si insistenta tipice mediocritatii celei mai terne cu care isi posteaza/promoveaza zvicnirile cerebrale ce tin loc de idei si pina la insolenta rece si lasa din spatele personalitatilor lor caricaturale, totul le subliniaza natura joasa, rau-voitoare. Nu-mi pot reprima gindul ca acestia ar putea fi de fapt niste politicieni complexati si incompetenti platiti din banii mei.
Revin. Cercul vicios despre care vorbiti este cu mult mai mare decit va inchipuiti si, din pacate, din cite imi pot da seama, ati pus umarul la dezvoltarea sa. Nu-i timp acum de procese de intentie. Imi voi detalia succint ipoteza.
Nu sint primul care sustine ca religia si comunismul au o baza ideala comuna: si dumneavoastra ati reluat la un moment dat asemanarile in ce le priveste. As merge mai departe sustinind ca ambele sint fundate totusi pe frica, si, din pacate, doar frica organizeaza eficient o societate primitiva asa cum este societatea romaneasca.
A fost o imensa greseala incurajarea si chiar stimularea intoarcerii la credinta a romanilor dupa caderea comunismului: romanii trebuiau trimisi atunci la scoala, nu la biserica; sa invete ce inseamna democratia, ce anume reprezinta compromisul pietei libere ca model functional de economie moderna si cä initiativa privata si onestitatea sint motorul unei societati a bunastarii.
Doua au fost efectele imediate ale greselii ideologice istorice amintite:
1. Oamenii obisnuiti s-au intors la reflexele vechi de milenii, in care nu initiativa si spiritul critic conteaza in dezvoltarea lor, ci asteptarea si acceptarea. Astfel, ei s-au lasat mai intii guvernati si apoi incalecati de aceiasi politruci. Populismul ideologic a fost astfel reabilitat in ochii multimii iar astazi e mai viguros decit oricind in conditiile in care spiritul critic ramine cu totul debilitat.
2. Oamenii politici comunisti au fost cumva gratiati -- iertarea crestineasca fiind o mana cereasca pentru ei: mimind fara dificultate credinta acestia s-au ocupat in continuare de guvernare ca si cind nimic nu s-ar fi intimplat (Iliescu afirma ca idealurile comuniste au fost batjocorite).
Stinga politica a ramas practic alcoolul romanului, iar in momentele de criza cum e si acesta reflexele romanului sint cele ale alcoolicului: se intinde dupa sticla chiar daca aceasta e goala.
N-as spune ca situatia e mult mai grava acum dar s-a pierdut enorm de mult timp si e cert: romanii nu mai crediteaza pe nimeni si nimic. Mai mult, desi mi se pare ridicol sa pun problema in termenii astia -- sint constrins sa o fac insa -- nu-mi dau seama nici daca frica de vreun dumnezeu chiar inseamna ceva pentru ei.
Dar cum oare se poate trece de la o societate devalizata, aflata deja intr-o devalmasie spirituala a fricii la una a demnitatii si prosperitatii? Raspunsul ramine acelasi: nu vorbind de revolutii si instigind saracii cu duhul ci trimitind poporul la scoala.

Am afirmat ca a inlocui o ideologie cu alta este o eroare -- era vorba de inlocuirea ideologiei comuniste cu cea a crestinismului, bazata tot pe frica. Gindind similar se poate admite de asemenea ca nu inlocuind mistic emotia cu alte emotii pot schimba ceva la/intr-un om, procedura facind parte, din pacate, din acelasi cerc vicios: daca inlocuiesc ura cu iubire nu am garantia ca aceasta nu se va preface inapoi, la fel de mistic dar cu o forta chiar mai mare tot in ura. Solutia? Educatie, nu misticism. Institutia? Scoala, nu biserica! Instrumentul? Ratiunea, nu emotia sau trairea. Si nu-i vorba aici de eliminarea trairilor ci pur si simplu de ordinea intr-o ierarhie: ar trebui sa prevaleze ratiunea, nu sentimentele.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home