Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Sunday, March 23, 2014

BICEP2 confirma spectaculos modelul inflationar

Pina de curind, pentru mine, modelul inflationar (v. Alan Guth si Andrei Linde) al Big Bang-ului tinea mai degraba de domeniul speculatiei, mai ales ca existau alte modele alternative/concurente (ale originii universului, inclusiv mai multe versiuni de Big Bang). Ei bine, de cind cu masurarea B-modurilor de polarizare a radiatiei de fond, lucrurile se schimba dramatic, avind in vedere ca aceste efecte amplificate ale undelor gravitationale primordiale se estimeaza a fi aparut extrem de timpuriu in istoria universului, mai precis la virsta de 10^-34 secunde.

Pina la verificari ulterioare, merita citit articolul furnizat de grupul BICEP2, vezi arXiv:1403.4302
De vazut si conferinta de presa a celor patru lideri ai grupului, din 17 martie.

PS De notat ca zvonul a aparut cu citeva zile in urma, Frank Wilczek are un mesaj pe twitter inca din 14 martie, cu doua trimiteri, una la un articol din The Guardian din aceeasi zi si o alta, la un articol chiar mai vechi, din 12 martie, care are totusi ca sursa un comunicat de presa al Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Vezi si articolul din The New York Times, aparut in 17 martie sau pozele cu BICEP2 de la Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home