Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Friday, August 31, 2007

pina la stiinta,... despre zimbet

postare la articolul lui Baconsky

Despre zimbet...?
Bine, dar acesta-i efectul, adica doar unul dintre ele. Altfel, e ca si cum ai zice cuiva strimtorat: n-ai bani?, atunci cumpara-ti castel. Asta-i un paradox de-acela care place crestinilor: daruind, vei dobindi, nu-i asa?
Ma intreb uneori de ce noi oamenii tinem atita la niste simboluri care n-au functionat si nu functioneaza.

In tara asta ultragiul e norma: nu credeti c-ar fi de-a dreptul pervers daca toata lumea ar zimbi?
Cred ca inainte de zimbet mai sint inca multe altele de facut. Chiar credeti ca dupa razboi, cind Germania era practic sub ruine lumea a avut timp de zimbete?
Indraznesc sa cred ca stam mai rau decit Germania la acea vreme: fiindca in cazul nostru, ruinele sint inca in noi insine. Nu exista nici acum vreun contract, fiecare roman e singur, cu necazul lui. Dupa 1989 a asteptat si sperat poate prea multe, dar nu si-a imaginat ca va trai ca un exilat in propria lui tara si ca va fi crunt umilit de catre compatrioti de-ai sai. Evreii au fost prigoniti de (catre) altii: sa fii insa prigonit de-ai tai inseamna sa te afli chiar intr-o situatie cu mult mai rea.

Va aduceti aminte de filmul Pianistul? De scena aceea tulburatoare in care pianistul Szpilman care era aproape ruinat fizic, traind de ani de zile printre darimaturi si mincind ce gasea este surprins de ofiterul german, Hosenfeld si intrebat ce cauta acolo? Ofiterul german, cu o fizionomie tipica de arian, spilcuit, serios, fata in fata cu un om imbracat ca un cersetor si care ii zice ca ocupatia sa este aceea de pianist. Intr-o camera alaturata din acea casa parasita, unde se afla un pian, "cersetorul" e invitat politicos sa dovedeasca asta: si cinta Balada in Sol minor op.23 de Chopin (in intimplarea reala a fost se pare vorba de Nocturna de Chopin in Do diez minor). In aerul rece si dens respiratia lui Szpilman e vizibila iar trasaturile-i devin transparente: dupa ce termina de cintat, din nou o tacere lunga si semnificativa.

Labels: ,

3 Comments:

Blogger Rodicutza said...

Hi, hi chiar ca mi-ai smuls, involuntar, un zambet.

Citam dintr-un comentariu al autorul postului pana la stiinta despre zambet catre un cititor al postului precedent

"acesta este mai degraba un blog destinat stiintei si intreprinderilor dificile ale cunoasterii. Discutiile pe teme legate de suflet si trairi nu vor fi evitate, insa vor avea prioritate cele legate mai degraba de cautarea adevarului"
and then the very next day ni se spune ca pana la stiinta... despre zambet in fond... hi hi

cat si imi pare rau pentru ca, se pare, comentariile mele te-au facut sa turn on moderation :[
te-au inspaimantat cum ar veni

31 August, 2007 22:53

 
Blogger R.A.Muresan said...

Rodicutza,

Nu te grabi cu concluziile...
Deocamdata inca nu stiu ce poate dracia asta care administreaza blog-uri, si nu stiam exact ce anume inseamna in acest context a modera...
Ce-i drept, nu i-am acordat prea mult timp pentru a vedea ce poate.

Mi s-a parut ca e un lucru bun sa fiu anuntat by email cind cineva posteaza, nu mi-am dat seama ca postarea nu se face pina nu se primeste confirmarea: se pare ca am trecut superficial peste bif-uri (asta e o boala profesionala).

P.S. Si ca sa-ti dau un motiv sa rizi, nu doar sa zimbesti,... job-ul meu este unul de administrator de retea :-)
Se intimpla si la case mai mari...
O sa revad setarile, deocamdata insa nu m-am hotarit cum sa fie...

31 August, 2007 23:14

 
Blogger Rodicutza said...

daca te uiti la ce comentarii apar peste tot unde postarile nu sunt moderate, ai toate motivele sa pastrezi moderarea on.
Pe de alta parte poti oricand sa stergi ce nu este apropriat...

o alte sugestie ti-as face (daca n-ar fi nepotrivit): culoarea referintei de sub titlu, un fel de verde prea inchis pe albastru si mai inchis si cenusiu trece neobservat.
pentru ca de asta, eu citind posturile tale "out of context" am facut un comentariu prostesc mai devreme, nu este ca te-ai apucat din senin sa scrii despre zambet si ultragiu
dupa ce tocmai declarasesi ca ai prefera alte subiecte,
ci este ca ai citit ceva si...

31 August, 2007 23:57

 

Post a Comment

<< Home