Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Sunday, May 01, 2011

Lamuriri necesare

De multe ori sint jenat, insa de cele mai multe ori sint frustrat de faptul ca nu pot detalia aici ideile stiintifice la care lucrez. Nu sint un secretoman paranoic, dar nici genul altruist si inconstient. Si nici nu m-a lovit mania grandorii. Cred insa ca ideile importante referitoare la stiinta trebuie mai intii publicate in revistele de stiinta sau pe site-urile specializate (v. arXiv.org), nu pe un blog. Si asta mai ales daca esti cineva care nu are inca un rezultat remarcabil in domeniu. Asa e sanatos: sa-ti concentrezi toate fortele pentru a dezvolta si publica ideile. In orice caz, nu trebuie sa incerci sa-i convingi pe amatori doar fiindca nu te-ai convins inca pe tine, chiar daca pornirea iti da ghes adesea.
Stiinta moderna se face cu ecuatii si fireste ca uzez si eu de ele: nu exista alta cale. E bine si la fel de sanatos de admis ca daca n-ai ecuatii, atunci trebuie sa taci sau sa fii macar extrem de precaut.
In ultimii ani am descoperit un context matematic ce da nastere multor ecuatii pe care acum incerc sa le valorific. Fiind vorba de ecuatii neliniare insa, contextul respectiv nu e lesne de studiat -- nici macar numeric. Sigur ca nu trebuie sa te rezumi la ecuatii, ci sa urmaresti o idee dupa care s-ar putea face dezvoltari importante. Am o astfel de idee pe care o urmaresc de mult timp -- doar urmarind-o cu obstinatie am putut descoperi ecuatiile amintite. Din pacate, iarasi nu pot vorbi aici mai mult despre ideea urmarita -- in comentariile facute pe blog apar mereu aluzii dar niciodata precizari. Fiindca ideea urmarita de mine este de fapt o conjectura simpla si e asa cum trebuie sa fie o teorie, i.e. falsificabila. Teoria incearca sa lamureasca o chestiune fundamentala de fizica cuantica si mi-a trebuit mult timp pentru a pune problema in termeni simpli: sint gata sa vorbesc despre teoria aceasta inclusiv pe blog, dar o voi face numai dupa ce m-am lamurit eu insumi ca sta in picioare si, fireste, dupa ce am publicat-o. Mi-ar placea sa cred ca asta se va intimpla curind dar nu pot avansa un termen, fiindca cercetarea nu e simpla productie de idei sau ecuatii in unitatea de timp.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home