Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Tuesday, October 18, 2011

Discutie despre credinta

Din pacate, astazi parca stim mai putin ca oricind despre ceea ce am putea numi generic credinta. In mod tragic pentru noi oamenii, despre iubire stim chiar mai putin. Nu cred ca crestinismul a lamurit macar cu putin lucrurile daca ma gindesc la iubire. Dimpotriva, cred ca prin ideologizare ne-a sporit neintelegerile. Desigur insa, noi ne putem face iluzii si putem imbraca totul in paradoxuri si fineturi culturale.
In anii 90, multi intelectuali romani erau pe valul de recrestinare. Astazi insa ei stiu ca miscarea aceea era de fapt un valurel pe linga valul mult mai amplu de secularizare din vest. Pe de alta parte, in vest n-a existat comunismul care sa interzica in mod arbitrar religia iar procesul de acumulare a scepticismului, desi ezitant si lent, a fost si ramine sistematic.
Credinta insa ramine un lucru important despre care se poate admite ca nu poate fi si nici nu trebuie eliminat din viata oamenilor -- stiinta are ea insasi sistemul sau de credinte. In mod surprinzator insa, religiile clasice au ajuns astazi sa caricaturizeze demersul credintei, deservindu-l. Asa s-a ajuns si la aroganta multor oameni de stiinta care ridiculizeaza discutia despre credinta.
Ce e de facut? Nu mare lucru: sa discutam fara incrincenare despre credinta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home