Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Tuesday, May 03, 2016

Din nou despre inviere

Iisus a fost un om remarcabil: daca a existat, desigur -- in termenii de azi, un filozof sau ginditor remarcabil. Cei din vremea sa au inchegat o religie in jurul invataturilor sale sau ale celui care l-a creat pe Iisus, ca personaj istoric. Dar, ca in orice religie oficiala, lucrurile au mers atit de departe incit nu se mai stie ce e adevarat din punct de vedere istoric si ce nu. Oamenii nu par deloc deranjati de asemenea amanunte, dimpotriva. Ar fi insa interesant de stiut, daca Iisus a existat cu-adevarat si daca azi ar fi cu-adevarat viu, ce ar avea de spus despre religia crestina.
De-a lungul istoriei, multi oameni au devenit legende: uneori mi se pare totusi trist faptul ca despre ei sau familiile lor au fost inventate povesti, chiar si cu buna intentie sau credinta. Dar poate ca nu inteleg eu: poate ca avem cu totii atita nevoie de fictiune, incit nu mai e asa de important de stiut unde incepe si unde se termina aceasta. Cum ar fi oare daca as spune despre V. ca e Hristos inviat? Ar suna oare a batjocura? Dar cine ar fi cel batjocorit? Fiind cu-adevarat credincios, nu cred ca V. s-ar putea simti batjocorit. Ar fi oare numele lui Iisus batjocorit? Dar El a venit in lume pentru cei sarmani. S-ar simti ceilalti credinciosi insultati? De ce? Doar fiindca ei nu pot crede ca V. e un inviat?
Ma consider credincios, dar nu pot face lucrul cel mai simplu pe care-l fac toti cei care cred in invierea lui Iisus si care spun in fiecare an "Hristos a inviat": si asta fiindca chiar nu cred ca a-nviat. Desi as vrea sa stiu, totusi NU STIU daca sufletele supravietuiesc mortii.
Pe de alta parte, cred cu putere in metafora fiintei, incit, probabil ca exista ceva etern in fiecare fiinta. Acel ceva etern nu poate muri odata cu trupul, si-atunci nu are sens sa spun ca a inviat ceva ce n-a murit niciodata.

Vezi Lumea prin ochii lui Petru de Sever Voinescu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home