Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Wednesday, September 26, 2007

In centrul galaxiei noastre exista...

... o GAURA NEAGRA.
"Avem, de asemenea, unele dovezi ca in centrul galaxiei noastre exista o gaura neagra mult mai mare, cu o masa de circa o suta de mii de ori mai mare decit aceea a soarelui."
-- Stephen Hawking (1987)
Intr-adevar, observatiile si masuratorile facute in ultimii ani arata ca singura explicatie pentru ceea ce se intimpla in centrul galaxiei noastre este ca acolo se afla o gaura neagra imensa, avind de cca 3 mln de ori masa soarelui.
Imaginati-va, stele de dimensiuni uriase orbiteaza ca niste biete planete in jurul unui obiect imens care se afla in centrul galaxiei noastre si care nu poate fi altceva decit o gaura neagra.
Mai mult, s-ar parea ca in centrul fiecarei galaxii exista cite o gaura neagra uriasa.

Pentru detalii, se poate urmari documentarul Monster of the Milky Way de la PBS (sint nevoit sa dau link-ul direct: din pacate, variantele de pe youtube nu sint sigure; cele de saptamina -- vezi postarile referitoare la miniseria The Elegant Univers -- au fost eliminate din serverele youtube chiar de catre administratorii site-ului din motive legate de drepturile de utilizare/difuzare). Script-ul MMW se gaseste aici.




Andrea Ghez este unul dintre liderii cercetarilor privind centrul galaxiei: merita sa cititi biografia ei (click pe imagine).

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home