Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Monday, October 01, 2007

alergare




Mda, nu-mi place sa recunosc, da' am facut o prostie continuind sa alerg cu durere in tendon: am alergat asa mai mult de-o luna, fiindca pe data de 6 septembrie durerea persista deja de mai bine de-o saptamina.
Astazi am consultat citeva site-uri medicale, o fosta sportiva de performanta si chiar o kineto-terapeuta: m-am lamurit, nu scap de repaus. E drept, la inceput am crezut ca va trece de la sine, insa acuma imi e destul de clar: e nevoie de o perioada de refacere. Fiindca tendonului lui Ahile se poate rupe daca nu e lasat sa se vindece: el se poate rupe chiar fara avertizare durereoasa. E de-a dreptul descurajanta o asemenea perspectiva, fiindca daca tendonul se rupe, se ajunge la operatie, si apoi la bat (adica la baston), si se cam termina cu alergarea. Asa ca, vrind-nevrind, voi face pauza pina cind va disparea complet durerea.
In fine, ma consolez cu gindul ca va fi ceva mai mult timp pentru ecuatii...

Luindu-ma iar cu treaba am dormit doar doua ore peste noapte: va trebui sa remediez situatia asta cit de repede fiindca nu-i sanatos sa sar peste orele de somn. Faptul interesant este insa acela ca, dormind de dupa-amiaza pentru a recupera, am visat intens, iar la trezire mi-a venit brusc in minte cuvintul tendinita: ei bine, am mers pe net, am verificat, si am descoperit cu stupoare ca asta am. Zilele trecute vorbeam despre memorie si despre analiza care se face in vis, si iata, ma trezesc azi cu un verdict (i.e. diagnostic), desi, in timpul zilei nu cred sa fi auzit undeva termenul. Sint sigur ca nici macar kineto-terapeuta nu a rostit cuvintul asta, caci ea nu m-a intrebat nici macar in ce pozitie ma doare glezna, recomandindu-mi doar repausul despre care stiam si eu dar despre care nu voiam sa aud si pe care l-am tot aminat.
Este destul de clar: diagnosticul a venit provocat/stimulat de discutia pe subiectul tendon.

Dupa ultima luxatie a gleznei care m-a speriat destul de tare -- incit am si tratat-o ca la carte, cu gheata si antiinflamatoare in primele trei zile (considerate de catre specialisti esentiale), si apoi cu o luna de repaus --, mi-am propus sa fiu mai atent cu articulatiile, stiind bine ca acestea nu se refac asa cu se refac muschii. O articulatie distrusa nu-si mai revine niciodata, fiindca articulatiile, dar mai ales tesuturile cartilaginoase (de pilda cartilajele) nu beneficiaza de acel proces de regenerare de care beneficiaza aproape toate celelalte tesuturi.
Cu tendonul e putin altceva, fiindca un soi de refacere se pare ca exista. Tendinita este o inflamare a tendonului si este insotita uneori chiar de o ruptura (partiala) a fibrelor de colagen care alcatuiesc tendonul. Din fericire, nu am dureri la palpare, ceea ce inseamna ca, desi am alergat asa o luna de zile, situatia nu s-a agravat -- nu am durere nici macar in repaus, ci doar atunci cind intind la refuz virful piciorului si in primele zece minute de alergare. Ce-i drept insa, starea nici nu s-a imbunatatit: dar de asta voi avea grija zilele urmatoare. Si s-ar putea ca durerea sa treaca chiar destul de repede.
Asadar, miine, si chiar saptamina asta nu am alergare. ;-(
Voi unge zona cu hepathrombin, care are si rol (de) antiinflamator: timp de-o luna nici macar asta n-am facut, desi unguentul era in dulap, adica la indemina. Ce sa mai,...

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home