Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Thursday, April 09, 2009

Jocuri de noroc

Intotdeauna vor exista jocuri de noroc, deci si religii.
Ce astept eu de la elita romana? Ceva mai multa prudenta in promovarea ideologiilor religioase.

Religia ca exercitiu al puterii in lume este jocul la cacealma (bluff): nimic mai mult, nimic mai putin. Sigur ca unii au cistigat enorm de-a lungul timpului jucind la cacealma. Defectul sau cel mare este insa acela ca nu se poate aplica decit in demersurile sociale. Nu poti juca poker cu leii: de altfel, acestia au mincat de-a lungul vremii si multi crestini, nu doar necrestini.

Astazi sint deja prea multe meserii in care ideologia este tot ce conteaza. Expun aici un contrast interesant: nu trebuie sa fii prea destept pentru a-ti insela semenii -- totul e sa fii la momentul si locul potrivite -- hotii dar si multi dintre politicienii romani stiu foarte bine lectia asta --, de asemenea, ai nevoie de nitica perspicacitate si chiar de ceva pregatire pentru a-ti depasi in mod veridic semenii, fie ca e vorba de un concurs scolar, sportiv sau de o intreprindere economica. Dar iti trebuie multa inteligenta, scoala, determinare, pasiune pentru idei pentru a descoperi ceva in stiinta. Natura nu e crestina, nu e de stinga, nu e de dreapta si trebuie sa cunosti o altfel de limba de circulatie pentru a intelege cite ceva din manifestarile sale: nu engleza, nu franceza, nu spaniola, nici italiana. E evident despre ce limba vorbesc.

Sa crezi insa in Dumnezeu e echivalent cu a te baza pe cistigul facil, de pilda pe faptul ca vei cistiga la loto: nu degeaba multi vorbesc despre pariul lui Pascal. Sigur ca trebuie sa joci, dar a juca nu inseamna sa crezi, ci doar sa-ti valorifici sansa: poti cistiga si daca esti sarac ori analfabet, dar chiar daca te indoiesti ca vei cistiga. Conteaza doar la care joc de noroc participi, fiindca exista varianta budista, hindusa, crestina, islamica, iudaica, s.a.m.d. Nu trebuie sa fii un intelept pentru a intelege ca a te baza pe faptul ca vei cistiga este curat o prostie, o nesabuinta. Altfel, e de inteles de ce trebuie lamuriti si altii sa joace: daca nu sint multi jucatori, cistigul e nesemnificativ.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home