Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Monday, May 02, 2011

Fundamente si fundamente

Ma intreb daca Mozart, traind in zilele noastre, ar mai fi studiat muzica clasica. Probabil ca nu: el a studiat muzica aceea care se studia pe-atunci.
Uneori ma gindesc ca un fizician, chiar dintre cei geniali, trebuie ca aduce mai mult cu un muzician care creaza si cinta mai degraba muzica rock decit muzica culta. Newton ar putea fi asimilat insa cu un muzician desavirsit fiindca e printre putinii care a creat un intreg instrument matematic pentru a studia fenomenele fizice. Care dintre fizicieni isi mai poate permite sa faca asa ceva azi? Poate doar Edward Witten.
E-adevarat, vremurile sint altele iar specializarea pare mai importanta ca niciodata. Si totusi, daca fundamentele fizicii sint intim legate de cele ale matematicii? Istoria stiintei ne arata ca unele dintre problemele fundamentale de fizica s-au dovedit a fi probleme fundamentale de matematica. Iata: desi prin dezvoltarea calculului infinitesimal nu s-a modificat sistemul de axiome din matematica, totusi au fost abordate aspecte problematice care s-au dovedit a fi fundamentale, privitoare la conceptul de limita: e vorba de raportul de tip 0/0 in fata caruia anticii greci, cu toata stiinta lor s-au simtit dezarmati -- Arhimede e exceptia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home