Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Friday, June 29, 2012

Clonele si politica

Vezi articolul lui Mihai Damian, Invazia clonelor

Articolul mi se pare remarcabil. Clona este, cred, chiar mintea ideologica sau politrucul. Convingerea mea este ca rata de multiplicare a politrucului este chiar si in conditii obisnuite una destul de inalta: daca insa politrucul ajunge sa infesteze/deturneze invatamintul, rata sa de multiplicare devine una catastrofal de mare, adica necontrolabila.
In societatile umane se confrunta dintotdeauna teoria si ideologia — reprezentantii teoriei sint intelectualii, in vreme ce aceia ai ideologiei sint politicienii. Ideologiile (si ideologii) se multiplica repede dar sint instabile si mai degraba anarhice, teoriile se construiesc cu eforturi si sint mai dificile dar sint durabile si eficiente. Foarte multi oameni au dificultati majore in a decela ideologicul de teoretic, cei mai multi numesc ideologie ceea ce e teorie sau invers. De aici si marile probleme ale modernitatii.
Insa una dintre cele mai mari probleme este tocmai aceasta: anume ca intelectualii insisi isi gindesc adesea gresit aliantele de idei — traditionala este, de pilda, alianta religie-filosofie-politica. In aceasta si-au gasit sursa aproape toate marile erori ideologice ale secolului trecut. Astazi este clar ca politica este aceea care infesteaza ideologic tot ceea ce atinge. Alianta moderna ar trebui sa fie religie-filosofie-stiinta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home