Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Monday, July 23, 2012

Next generation

Razboiul dezinformarii tine la popor, nu tine insa la intelectuali: asta uita tot timpul fostii securisti care sint in zilele astea pe cai mari.
Desi inca nu e clar pentru multi, pucistii vor fi zdrobiti pe toate fronturile. In orice democratie moderna, in pofida a ceea ce s-ar putea crede, in pofida crezului general ca populismul sau cartea nationalista au sistematic cistig de cauza, politicienii de la virf sint constrinsi pina la urma de sistem sa serveasca intelectualilor si ideilor lor.
Explicatia simpla rezida in faptul ca nu poporul vede clar in viitor, ci intelectualii sai. De aceea, poporul e cel care greseste atunci cind se ia dupa politicienii momentului: la fel, politicienii gresesc atunci cind, pentru a cistiga voturi, in loc sa si-i faca aliati pe intelectuali, incearca sa-i opuna poporului.

In cazul Ponta, chiar fara suspendarea prezumtiei de buna-credinta, dreptatea este de partea intelectualilor: caci, chiar in situatia in care Victor Ponta a fost de buna credinta atunci cind si-a scris teza, s-a dovedit ca pregatirea sa era neconforma cu standardul unui doctorand. Asadar, chiar avind buna-credinta, faptul ca nici azi nu-si realizeaza incompetenta il descalifica complet. Mai mult, neacceptarea evidentei ii descalifica si pe foarte putinii intelectuali care mai au curajul sa relativizeze un caz de plagiat primitiv. Ecaterina Andronescu devine astfel ceea ce multi banuiau ca este: simplu politruc.
Peste toate, ceea ce este imbucurator tine de imprejurarea ca in zilele astea am putut vedea la treaba generatia urmatoare de intelectuali: ea exista si are forta. Si continua mindra ceea ce au inceput intelectualii care ne-au scos din comunism aproape fara sa faca politica: Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici.

P.S. Dimineata am scris textul de mai sus iar dupa-amiaza am descoperit scrisoarea deschisa a lui Andrei Plesu catre Ecaterina Andronescu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home