Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Tuesday, August 21, 2012

Despre ierarhii si comunism

Ierarhia unei tari incepe cu intelectualii sai, nu cu politicienii sau politrucii. Ce-i drept, politrucii fac galagia cea mai mare, tocmai pentru ca noi, ceilalti, sa uitam care e ordinea. Securistii vorbesc despre "intelectualii lui Basescu" sau ai lui Antonescu: noi, ceilalti, gindim taman invers -- ne intereseaza care sint politicienii lui Plesu, Liiceanu, Patapievici, adica cei care se revendica de la acesti intelectuali. De ce de la acesti intelectuali? E la fel de simplu: nu doar ca sint intelectuali deveniti foarte populari si care s-au afirmat pe propriile forte, dar prin actiunile lor si raminind in afara partidelor politice au asezat, practic, Romania pe drumul democratic smulgindu-ne la propriu din comunism. Unul dintre primii politicieni care s-au revendicat direct de la acesti intelectuali de seama este chiar Traian Basescu, iar proba incontestabila este chiar condamnarea ferma a comunismului. De atunci, falia din societatea romaneasca a tot crescut: mostenitorii directi ai comunismului neacceptind inca nici azi ca regimul comunist a fost "ilegitim si criminal". Ce-i drept, din demersul societatii a lipsit, pina de curind, implicarea justitiei, iar mostenitorii comunismului au facut tot posibilul ca aceasta sa nu ajunga vreodata sa se pronunte. Ei bine, acelasi presedinte Traian Basescu a fost primul politician de anvergura care, chiar daca nu a pledat direct pentru un proces al comunismului, a urmarit si incurajat procesul de eliberare a justitiei de nociva dominatie politica. Securistii spun, ca si despre intelectuali, ca justitia e a lui Basescu: totul este al lui Basescu. Ei sint la putere, dar regimul este al lui Basescu. Ei au guvernul si parlamentul, tot ei spun insa ca daca n-au justitia, inca n-au puterea. Ce-i drept, in comunism, justitia era in mina politicienilor: incercind sa-si subordoneze justitia, mostenitorii comunismului isi doresc si intreprind actiuni coordonate pentru a prelua din nou puterea absoluta -- de aceea tot vorbim despre o lovitura de stat.
De ce sint acestia comunisti? Fiindca aproape toate reflexele lor sint cele ale comunistilor. Iata ce scrie Cathrine Durandin in Où sont et qui sont les socialistes roumains? despre ei, pe contributors.ro:
Pour un pays souverain et assuré d’être démocratique, agiter la menace supposée d’un complot de l’étranger orchestré et financé pourrait surprendre. Le président par interim a rassuré sa population en faisant savoir qu’il avait demandé aux Services de Renseignement Extérieur de traquer ces agents malfaisants. Les Roumains sont-ils à ce point non informés qu’ils vont se prendre à croire que la grande presse internationale du Spiegel, à Libération, au Monde en passant par le Wall Street Journal ont noué un pacte visant…visant à quoi ? Ce langage renvoie simplement à une culture communiste de guerre froide en vision du monde en noir et blanc fondée sur la lutte contre l’ennemi capitaliste étranger. Rappelons que c’est au nom du complot avec l’Ouest que les premières victimes de l’installation du communisme ont été arrêtées en 1947.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home