Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Saturday, August 11, 2012

Solutia la criza politica

E de rau ca romanii sint iar divizati. Insa din cite imi pot da seama, aceasta falie dintre ei se casca ori de cite ori se pune problema unor reforme sau transformari sociale importante. Iar cei dependenti de opiumul maselor — e vorba aici nu de religie, asa cum credea Marx, ci chiar de comunism –, aceia sint mai mereu refractari nu atit la schimbari cit la adevar.

Condamnarea comunismului de catre presedintele Basescu a fost ca un turnesol pentru masa uriasa de comunisti. Ei isi vor acum tara inapoi indiferent de consecinte sau de mijloace. Ei bine, singurul nostru raspuns pentru ei este si trebuie sa fie cel legal: caci pentru noi, ceilalti, inainte de orice schimbare, esentiala ramine domnia legii. Domnia legii se impune in ultima instanta chiar cu forta. Nu te rogi de un criminal sa intre in puscarie, il bagi acolo cu forta iar de discutat, discuti cu el in termeni legali abia dupa ce l-ai incarcerat. Ei bine, daca tot vorbim de puci sau lovitura de stat, atunci cineva va trebui sa raspunda. N-am avut inca un proces al comunismului iar rezultatul este chiar aceasta lovitura data statului: cred ca justitia ar trebui sa se foloseasca de ocazia aceasta, as zice nesperata pentru a-i prinde pe pucisti, mai ales ca multi dintre ei sint fosti comunisti sau securisti dovediti. Am tot negociat cu ei pina astazi si vedem bine ce-a iesit. Acum, toti oamenii astia implicati in ilegalitati trebuie judecati si condamnati cu fermitate — vorbim, intr-adevar, de un adevarat test al justitiei. Abia dupa aceea am putea vorbi cu folos de reconciliere nationala.

Observatii
1. Nu s-ar fi ajuns asa departe cu asaltul asupra institutiilor statului daca Constitutia Romaniei, gindita de un comunist ca Iorgovan, ar fi fost amendata corespunzator, adica daca parlamentul s-ar fi considerat autodizolvat automat in cazul esecului suspendarii presedintelui.
2. De asemenea, politicienii din parlament n-ar fi trebuit sa aiba imunitate decit pentru declaratiile politice: nu am mai fi avut astazi un parlament care sa apere puscariabili.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home