Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Wednesday, October 10, 2007

alergare

Piciorul imi trece greu, ceea ce-mi arata nu doar ca nu mai am 20 de ani, dar ca accidentarea era destul de serioasa. Da' vine ea vremea de alergare... :-)

Labels: ,

21 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Salut! alerg si eu si vreau sa cumpar un paeger ca al tau

29 October, 2007 09:21

 
Anonymous Anonymous said...

NU prea stiu sa ma descurc pe aici pe bloggul tau.DE ce nu il faci mai simplu?

29 October, 2007 09:23

 
Blogger R.A.Muresan said...

Draga Marius,

Ma bucur ca alergi. Sper ca-ti merge bine.

Eu am luat pacer-ul acum multi ani; intre timp au aparut altele mai destepte. La noi nu prea sint magazine cu asa ceva: ultima data, cind a trebuit sa-mi cumpar cordeluta cu microcip, aceea cu elastic si care se ataseaza la piept (e turnata in plastic pentru a avea o izolare perfecta -- fiindca poate fi folosita si sub apa --, incit, nu-i poti schimba bateria; te tine insa citiva ani buni), pentru a o obtine am apelat la cineva din Germania, care mi-a platit-o la o licitatie pe ebay -- a costat 40$.

Iti dau insa o adresa si un site, pe care le-am aflat si eu de curind, desi ele exista, se pare, de mai mult timp.
Partea buna e ca, desi firma este una ungureasca cu sediul in Cluj, pacer-ele comercializate sint cele marca Polar, adica din familia aceluia pe care-l folosesc si eu, si de care sint destul de multumit.

Iata adresele:
RO FITNESS TRADE
Showroom
Str. Traian, nr.98,
sector 3, Bucuresti,
tel/fax: 021/320.38.44
sale@fitness-trade.ro
www.fitness-trade.ro

(vezi ca exista si o versiune in romaneste a paginii web, iar acolo cauti, cum spuneam, produsele Polar...)

Daca esti la inceput, nu-ti recomand unul prea sofisticat (de genul celor care fac descarcarea datelor pe calculator), fiindca acelea pot fi foarte scumpe, ajungind la citeva sute bune de euro. In mod normal, aparatul avind optiunile de baza ar trebui sa te coste cel mult 100 de dolari.

Sper sa-ti fie de folos aceste date. Astept de la tine stiri despre cum iti merge alergarea.

Toate bune.

29 October, 2007 10:26

 
Blogger R.A.Muresan said...

fantis,

Exista un motor de cautare in coltul din stinga-sus al blog-ului, asa incit, poti cauta orice doresti dupa un cuvint cheie sau o expresie.
Daca insa vrei postarile din ultima luna, poti accesa link-ul corespunzator din arhiva, de pilda 'october 2007'.
Ai dreptate, exista o varianta imbunatatita a interfetei, dar aceea nu aduce neaparat o mai buna organizare a blogului. Uneori prefer si eu variantele mai simple, mai aerisite, asa cum este aceea pe care o utilizez acum.
Toate bune.

29 October, 2007 10:33

 
Anonymous Anonymous said...

OK! Mersi foarte mult!Alergarea e cam cu pb zilele astea.Cred ca am facut vineri o intindere,am avut o durere puternica in pulpa. Azi ma duc la medic. Alergarea am inceputo anul trecut in februarie cu 5 ture de stadion si 104 kg.Acum am 87kg si am ajuns sa alerg si 12km(59 min)Dar curent alerg aproape in fiecare zi cite 4-6-8km

29 October, 2007 10:39

 
Anonymous Anonymous said...

scuze!Fantis eram tot eu Marius.Sincer nu prea le am cu calculatorul,am fost destul de refractar la acet gen de comunicare.Dar vad acum toate avantajele.Si sunt foarte multe.Dar gata! Acum stiu sa intru pa blogul tau

29 October, 2007 10:45

 
Blogger R.A.Muresan said...

Marius,

Esti tare omule!
Nu mi se intimpla prea des sa aud povesti de succes despre alergare. Oamenii renunta repede la ea fiindca vor rezultate imediate.

Intinderea ta vine probabil si de la faptul nu-i dai prea mult timp de refacere organismului: mai e ceva, incalzirea pe vreme rece trebuie sa fie una mai temeinica (eventual printr-o alergare usoara ceva mai lunga la debutul alergarii). Se pot folosi unguente pentru incalzire (care stimuleaza irigarea musculara locala, asa-numitele unguente revulsive, Saliform sau unguent cu metil-celuloza): atentie insa, ele au un efect echivalent cu cel al unui efort fizic, incit, trebuie sa protejezi zona cu imbracaminte adecvata, mai ales pe vreme rece.

Din cite imi pot da seama, ai o viteza medie foarte buna pe traseu, adica travaliul este unul foarte mare. Poate n-ar fi rau sa introduci o zi de pauza intre alergari, fiindca tu faci, practic, un maraton la fiecare trei zile.

Fereste-te de exagerari daca vrei sa alergi inca multi ani de acum incolo, si fii atent la semnalele pe care ti le da organismul.

La articulatii, recidiva e mult mai frecventa si din ce in ce mai grava daca refacerea are loc in mod necorespunzator. Ceva similar se petrece si la muschi in cazul unei refaceri incomplete, desi cu muschii e ceva mai usor, acestia refacindu-se mai repede. Insa tot e necesar repausul. Uneori, pentru o intindere se sta si doua saptamini: se unge locul cu unguente antiinflamatoare (Voltaren Emulgel, Ketoprofen, etc): nu se face masaj si se foloseste fasa elastica.
Probabil ca nu e o ruptura, astea au loc doar la eforturile explozive (de intensitate mare si durata scurta), si nu la cele de anduranta, cum este alergarea.

Apropo, sa fii pregatit: daca medicul nu este unul de medicina sportiva, atunci el iti va recomanda sa te lasi de alergare. Iti va face capu' mare, cum ca articulatiile se fac franjuri, ca muschii si inima patesc nu stiu ce, etc. Nu trebuie sa te iei dupa el, fiindca toti medicii care nu au specializare de medicina sportiva iti vor spune la fel, dar nu prea au habar despre ce vorbesc, mai ales cei de la noi.
De-a lungul timpului am consultat multe site-uri de specialitate si m-am putut lamuri ca lucrurile stau cu totul altfel.
Din pacate, la institutul de medicina sportiva (INMS) nu sint tratati decit sportivii de performanta.

Toate cele bune.

29 October, 2007 13:13

 
Blogger R.A.Muresan said...

Am uitat sa-ti spun ca la intindere se pune si gheata pe muschiul cu probleme. Ar trebui sa cauti putin pe net pentru a afla exact cum se face, fiindca eu nu am avut intinderi si nu stiu prea bine cum se procedeaza: iti pot spune doar cum se prepara gheata, fiindca am avut o entorsa si a trebuit sa mi-o tratez singur.
Asadar, ar trebui sa afli pe ce durata trebuie facut tratamentul (o zi, doua, trei), si la ce intervale de timp se pune gheata: doua ore, patru ore. Stiu ca la entorsa tratamentul trebuia facut la fel si noaptea, adica din doua in doua ore cite douazeci de minute.
Cum spuneam insa, pentru musculatura, cu siguranta ca duratele sint altele.

Prepararea ghetii
Iei pur si simplu doua, chiar trei pungi alimentare obisnuite (de 500 ml) si le pui una intr-alta: pui apa doar pe jumatate in punga cea mai din interior, le innozi la capat pe rind, si apoi le pui la congelator. Gheata devine ascutita pe alocuri si la manipulare ajunge sa taie plasticul pungilor din interior, asa incit poate fi necesara adaugarea de pungi suplimentare.
Daca tratamentul trebuie continuat si noaptea, atunci ar fi bine sa-ti faci doua 'instalatii' cu gheata. Una sa stea in congelator, iar pe cealalta sa o tii pe niste prospoape, la capul patului in timpul orelor in care dormi, asta pentru a nu merge la congelator toata noaptea: gheata din pungi se topeste destul de greu daca sint asezate pe un izolator termic, incit 'instalatia' poate fi folosita de mai multe ori intre doua inghetari. De regula, o punga bine inghetata la inceputul noptii poate fi folosita astfel toata noaptea, iar dimineata se face schimbul cu aceea din congelator.

Termenul englez pentru intinderea musculara este 'muscle strain'. Pe site-urile romanesti nu vei gasi, din pacate, prea multe detalii.
Ai aici citeva indicatii.
Daca vrei insa mai multe detalii, atunci va trebui sa vizitezi mai multe site-uri. Poti da pentru asta un search cu google, folosind de pilda termenii din link-ul acesta.

29 October, 2007 15:01

 
Anonymous Anonymous said...

Salut!Esti enciclopedie ambulanta.Ma bucur ca am luat legatura cu tine.Parca m-ai urmarit azi.Asa e nu am avut intindere ci o ruptura partiala.7 ZILE PAUZA.Antiinflamatorii,ketonal,incalzitoare, toata gama.Am facut o alergare joi de 1km sa vad cit scot.3,36 bine dar cu ce pret. de acolo mi s-a tras.Dar nu atunci, ci a 2 zi am patito.ce zici? Fac pauza?Cred ca am scris eu gresit,fac aproape zilnic minim 5km

29 October, 2007 19:51

 
Anonymous Anonymous said...

si maxim 8km. Odata pe saptamina fac 1o sau 12km.Dar nu tot timpul.Ajung pe la 45-50 km saptaminal

29 October, 2007 19:55

 
Blogger R.A.Muresan said...

Marius,

Si eu ma bucur ca pot sa ajut un "tovaras de suferinta". :-)

E ok. M-am linistit. Chiar ma intrebam cum ai rezistat la ritmul acela infernal timp de un an de zile: intelesesem ca faci 12 km in fiecare zi, ceea ce ar fi fost foarte mult chiar si pentru un alergator de performanta.

Eu cred ca ar trebui sa faci pauza cel putin doua saptamini. Cind e vorba de o ruptura, fie ea doar una partiala, chiar ai nevoie de timp pentru refacere. Cum spuneam, daca nu ai rabdare, recidiva e mai grava si apare din ce in ce mai frecvent, si nu cred ca ai nevoie de asa ceva.
Refacerea este completa doar daca a disparut orice urma de durere/jena in muschiul accidentat.

Gheata se pune de regula in primele trei zile. Se pare insa ca la tine au trecut mai multe.

Cunosc si eu sentimentul primei accidentari: te simti ca un erou. :-) Dar trebuie sa fii mai prevazator pe viitor: un bun alergator nu risca inutil.
Vad ca iti place viteza. Asta imi sugereaza ca ai pina in treizeci de ani.
Probabil ca prin 3,36 ai vrut sa spui ca ai facut 3 min si 36 de secunde, fiindca matematic, 3,36 inseamna de fapt 3 min si aproape 22 de secunde.

In efortul de anduranta se alearga intr-un ritm sustinut, pe o distanta mare. Facind, de pilda, sub 4 min si 30 de sec pe kilometru pe un traseu de 13 km. Iar sprintul se face doar la sfirsit, tocmai pentru a se evita accidentarile, organismul fiind foarte bine incalzit dupa o asemenea alergare.

29 October, 2007 20:41

 
Anonymous Anonymous said...

Da 3 min si 36sec.Dar am 38 de ani.Am vrut sa iti spun mai tirziu dar o sa iti spun acum:in 1994 aveam 60 de kg si 2 ore, 26 min.si 9 sec alergat pe marathon.(cam 3 min si 20 sec pe km)Sepoate verifica.M-am lasat brusc de spo rt si am ajuns la 104 kg in citvia ani.Am hotarit dupa ca am venit dintro vacanta de la schi din Austria anul trecut sa imi schimb radical modul de viata.Nu mi-a fost deloc usor,deabia alergam 5 ture cu 7 min pe km.Dar probabil anii de sport si de alergare m-au ajutat sa imi revin mai rpd decit ma asteptam.Inacest moment nu as mai putea sa renunt la alergare.Deci "omul locomotiva"(Zatopek) nu mi-e necunoscut si am citit tot ce s-a scris despre el in romana inainte de "89

29 October, 2007 21:17

 
Blogger R.A.Muresan said...

Sa faci in doua ore si jumatate 42 de kilometri inseamna sa ai os de maratonist. Iar daca ai facut performanta, stii mai bine decit mine cum e cu alergarea.

Eu la virsta pe care o am acum nu scad sub 4 min pe kilometru la traseul de 13 km decit pe portiunea de final, cind imi fac sprintul. Insa obtin in mod constant timpi intre 4'15" si 4'30" (e vorba, evident, de niste valori medii).

N-am facut niciodata performanta: ce-i drept, n-am fost nici supraponderal.

Imi fac alergarea in spate la Ghencea, pe iarba, dar incepind usor de la statia de metrou de la intersectia Lujerului (Armata Poporului): fac 8-9 minute pina in Ghencea, dupa care ies pe cimp. E o zona destul de buna. Poate facem intr-o zi o alergare impreuna...
Dar asta dupa ce ne oblojim bine. Cred ca saptamina viitoare, cam pe joi, as putea reincepe. Deja ma simt mult mai bine cu tendonul.

29 October, 2007 21:47

 
Anonymous Anonymous said...

Din pacate stau in TR-Severin acum.Dar peste 10 zile vin in Buc.si stau mai mult.Imi naste sotia la un spital in Buc si vin cu ea.Ne vedem sigur.O sa te rog sa imi dai un nr de tf sa te pot contacta.Timpii tai sunt foarte buni,eu nu alerg o distanta asa mare sub 4.30 pe mie.Dar imi revin eu.Ma bate gindul sa mai alerg macar un semimaraton,poate ne inscriem si alergam impreuna.Am alergat la maratonul de la Londra,la Belgrad la citeva in tara.Am ceva experienta si o sa ne ajutam amindoi

29 October, 2007 22:04

 
Blogger R.A.Muresan said...

Ok.

La telefonul pe care il gasesti in postarea urmatoare raspund eu sau colegele mele: stau mai mult pe la serviciu, incit sint sanse mai mari sa ma gasesti acolo.

Cit despre concursuri, ca sa-ti spun drept, nu agreez alergarile oficiale. Imi place alergarea solitara, imi place sa vad iarba, sa simt aerul de pe cimp...

Meseria mea fiind una sedentara, chiar am nevoie de miscare, insa de concurat, concurez de obicei cu mine. Imi place sa experimentez atunci cind am idei, dar de regula imi fac cu constiinciozitate traseul si nu operez schimbari de dragul schimbarii.

Timpii sint buni, intr-adevar, dar, dupa cum stii, totul tine de antrenament. La tine cred ca mai sint vreo citeva kilograme in plus (poate ca ar trebui sa ajungi la putin sub 70, mai depinde insa si de inaltime). Dar se poate rezolva destul de usor facind chiar asta: un travaliu mare, pe distanta mare, viteza nefiind intr-o prima instanta obiectivul principal.

Te rog sa-ti notezi telefonul si sa-mi dai de stire ca ai facut-o, fiindca nu vreau sa-l las pe blog.

29 October, 2007 22:41

 
Anonymous Anonymous said...

Ok. L-am notat.Iti dau dreptate,mai trebuie sa dau jos vreo 10 kg.Am 1,75m.Cu concursul poate te mai razgindesti.Are si el savoarea lui,plus ca te ajuta sa cresti valoarea antrenamentelor.Trebuie sa ai grija la monotonia traseului.Acelasi traseu facut zi de zi poate afecta calitatea antrenamentului.

30 October, 2007 08:43

 
Blogger R.A.Muresan said...

La mine nu e valabila povestea cu monotonia: cred ca nici macar psihic. Am inclinatii autiste, asa incit monotonia ma salveaza. Pe de alta parte, chiar daca fac acelasi traseu, niciodata nu e la fel. Peisajul se schimba mereu, si, cum iti spuneam, imi place sa observ atent lucrurile astea. Asadar, nu e doar alergarea: sint cu mine, ma gindesc la ce mi se intimpla, la trecut, la viitor. E un altfel de a medita, ritmul fiind unul alert, potrivit vremurilor acestora.

Cit despre concursuri, sint acum concentrat pe incercarea de a schimba ceva important si aproape toata atentia mea se concentreaza intr-acolo; incit, nu-mi ramine foarte mult timp pentru altele. Insa despre asta o sa mai vorbim poate cind ajungi aici. Nici nu-i prea greu de intuit despre ce anume este vorba luind aminte la ce se intimpla pe blog de-o vreme.

30 October, 2007 09:02

 
Anonymous Anonymous said...

Gindesti frumos!Imi place!Aveam aceleasi senzatii cind eram sportiv.Alergam la antrenamente si 35km odata.Singurul mod de a nu te plictisi era sa te inchizi in ginduri.De multe ori nu vedeam pe unde alergam.Acum cind am o mie de pb,alergarea ma ajuta sa-mi pun ordine in ginduri.

30 October, 2007 09:11

 
Blogger R.A.Muresan said...

Cum iti spuneam ieri, sintem camarazi de "suferinta" -- dar ce placuta suferinta: trebuie ca avem multe intuitii si trairi asemanatoare.

E intr-adevar frumos si miraculos totodata ca se intimpla asta: oameni diferiti, din locuri diferite, care gindesc, intuiesc si simt asemanator fiindca trec prin aceleasi incercari dificile.

30 October, 2007 09:18

 
Anonymous Anonymous said...

Salut!Nu stiu ce sa cred.Am facut ieri un RMN la gamba si nu a iesit nimic.Nicio ruptura.Dar piciorul tot ma doare.E adevarat daca il fortez la mers ca da alergat nu am mai alergat

01 November, 2007 08:48

 
Blogger R.A.Muresan said...

Marius,

Scuze pentru intirziere...

Astazi am avut o zi imposibila. Pur si simplu nu am intrat in birou decit la masa. Si incepusem bine...

De regula ma organizez destul de bine, incit nu prea ajung in imprejurari limita. Astazi au aparut simultan mai multe situatii neprevazute: le-am rezolvat pina la urma cu bine, insa am ramas fara timp.

Nu prea stiu ce sa-ti spun inlegatura cu durerile pe care le acuzi. Nu stiu nici cum se manifesta. Pe de alta parte, daca a fost vorba de o ruptura musculara partiala, aceasta ar fi trebuit tratata corect inca din primele 72 de ore: cu gheata, antiinflamatoare si, evident, repaus. Acuma e posibil sa te tina ceva mai mult, de aceea iti si sugeram la un moment dat sa ai rabdare, putind fi nevoie de vreo doua saptamini de refacere.

01 November, 2007 16:54

 

Post a Comment

<< Home