Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Saturday, December 15, 2012

Sintem tot comunisti

(Asta nu-mi place mie la Dan Turturica: scrie foarte bine, dar vrea sa aiba mereu dreptate)

Parerea mea este ca electoratul autentic de dreapta este foarte putin numeros, iar explicatia simpla are de-a face cu scoala foarte proasta de la noi: in douazeci si doi de ani romanii n-au invatat mai nimic despre democratie. Elitele si o patura foarte subtire au iesit cu totul din comunism, poporul insa nu. Iar electoratul nostru este la fel de oportunist ca si politicienii traseisti. Mie mi se pare evident ca povestea cu presedintele Basescu dictator a fost o scuza servita de un securist fost si viitor senator care are inca si azi probleme cu legea. Oportunistii nu au niciodata nevoie de argumente, ci doar de scuze: acesti oportunisti mai au putin si ne vor spune ca au fost si dizidenti sub "regimul Basescu", ca pesemne au fost terorizati -- sa le dam niste indemnizatii de revolutionari iar madam Longin sa faca si-un documentar cu ei, caci au suferit pentru binele tarisoarei, care era cit p-aci sa fie luata cu japca de catre cei de la Bruxelles. Acesti oportunisti voteaza mereu strimbind din nas dreapta, atunci cind stinga i-a dezamagit, si voteaza cu amindoua miinile stinga -- despre care stim azi ca e mostenitoarea comunismului, atunci cind dreapta ii dezamageste. Pentru acestia, PNL ar fi de dreapta, Antonescu un intelectual iar USL o forta politica de uniune nationala. Cum bine spunea toarasu' prim Ponta, "Uniunea noastra Social-Liberala - o coalitie de centru-stanga si de centru-dreapta - a venit la putere in luna mai si a prioritizat imediat un plan de actiune sustenabil, bazat pe crestere inteligenta, cu un echilibru corect intre disciplina bugetara si recuperarea economica, cresterea si dezvoltarea sociala".
Cel mai grav este ca, prin ideile comuniste, romanul a devenit acomodant cu raul, mai ales cu raul abisal, cu crima: el numeste dictatura chiar justitia care functioneaza, pentru ca nu e deloc obisnuit ca legea sa domneasca, si i se pare firesc atacul la statul de drept pentru preluarea puterii. Iar calitatea care-l defineste pe romanul majoritar de astazi este nepasarea. Romanul il considera smecher, daca nu chiar istet pe cel care fura sau minte, desi in orice scoala buna se invata ca hotul si mincinosul sint imbecili -- fiindca ei n-au capacitatea elementara de a anticipa, de a vedea consecintele imediate ale faptelor lor.

Cit din electorat e autentic de dreapta? Pai s-a vazut acum: cel mult 20%. Restul, impreuna cu cei care n-au votat sint inca in comunism. Cum se poate iesi de-acolo? Doar cu o scoala buna, pe care o vom avea, poate, in circa 30 de ani, cind fostii comunisti vor fi morti iar copiii lor neispraviti, scapatati si gata pentru invatatura. Asta-i tot.

Nota.
Pentru majoritati, Stalin si Hitler au incropit lagarele: la rindul lor insa, ei erau dintre prostii putini si exceptionali, care cred ca doar prin crima poti izbavi lumea, dar mai ales ca, in definitiv, lumea trebuie salvata cu orice pret. Ei erau atit de prosti incit nu stiau ca oricine concepe crima ca pe izbavire incepe prin a se anihila pe sine, ca autoanihilarea este pasul decisiv spre hau, iar sentimentul ca nu mai ai ce pierde este primul semn ca ai iesit din normalitate, din (starea de) omenie.
Pe noi, ceilalti, civilizatia ne-a invatat totusi ca cea mai buna puscarie este scoala, si ca pe cel care-ti pare prost sau rauvoitor nu trebuie sa-l ucizi, ci sa-l inveti: dar mai ales ca invatatura incepe intotdeauna cu sine, fiindca nu-i poti invata pe altii fara a fi la rindul tau invatat. Criminalul nu trebuie privit cu teama, criminalul este prostul abisal, e intruparea prostiei catastrofale: privirea rece este imaginea goala a prostiei patente iar sadismul are mai degraba de-a face cu idiotia. Raul este raspindit, nu atotputernic: poate fi abisal, dar nu vesnic. Doar religiile prost intelese au asimilat gindirea malefica cu inteligenta sau geniul, cu geniul raului de pilda sau demoniacul. Nu este nimic genial in a ucide, ci doar prostie pura si multa ignoranta.
De retinut ar fi ca marii ideologi, fiind plini de prostie, mizeaza imens pe prostia celorlalti: de cistigat insa, ei cistiga cel mult pe termen scurt, atit cit le permite factorul intimplator.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home