Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Monday, December 24, 2012

Imparat si proletar, politruc si intelectual

Cind te referi la un organism recunoscut international, chiar faimos si deja consacrat ca ICR prin "actiunile tale de demantelare a unei feude" sau cind din cultura ta generala poate sa tisneasca ceva asemanator "caloriferului transilvan", as spune ca te descalifici singur. Caci nu trebuie sa fii marxist si nici politruc pentru a intelege ca demantelare se refera direct la demolare: mai ales ca, e-adevarat, un politruc nu poate pricepe ca comunismul a eviscerat la propriu Romania.
Zic sa luati in seama atit vorbele inselatoare ale lui Andrei Marga cit si faptele. Pai ce fel de om este cel care se poate lauda cu o functie diplomatica in care nu a stat decit trei luni de zile si in care a actionat ca un pompier? Desigur, Andrei Marga e in verva: "Neputand sa se atace ceea ce am facut dupa 1989 (nici ca rector, nici ca profesor, nici ca ministru al educatiei nationale, nici ca ministru de externe sau ca autor), s-a inventat si se inventeaza, dupa maxima "murdareste ca tot ramane ceva"".
Dar sa vedem cum gindeste un fost rector si ministru al invatamintului din Romania moderna, in legatura cu acuzatiile grave de plagiat aduse unui prim ministru in functie:
"Din pacate, in Romania sunt oameni care se ocupa in a gasi nod in papura la altii. Eu cred ca si acesti oameni, indiferent ce functii detin ei, ar trebui sa se ocupe de problemele cetatenilor. Acestea sunt urgenta noastra"; asta da politician care se gindeste la oameni, ca un marxist autentic, ce mai...
sau
"Sa fim foarte limpezi, daca este vorba sa se gaseasca plagiate, pai sa plonjam putin in lucrarile fostilor ministri si in lucrarile altor prim-ministri sa vedeti acolo ce este. Din pacate, presa este acum concentrata pe o acuzatie care nu are niciun fundament". Ministrul in patru guverne vorbeste cu autoritate si in cunostinta de cauza despre sistemul pe care l-a girat si la al carui faliment a contribuit, cu siguranta, consistent. Cum spuneam, Andrei Marga se descalifica si singur. Sintem limpezi: asa gindeste mai degraba un politruc, nu un profesor universitar.
Acelasi Andrei Marga se refera la unul dintre intelectualii romani de marca astfel: "La aceasta campanie s-au atasat tot felul de tismaneni, paladini etc., care bat campii cu dezinvoltura".
Nu sint persoana publica, dar pot sugera publicului informat o comparatie simpla si eficace: mai precis doua interogari succesive pe scholar.google.ro cu numele Andrei Marga, respectiv Vladimir Tismaneanu. Se va gasi acolo nu doar o diferenta uriasa, dar si un raport important fiindca nu-i vorba de o simpla cifra, ci de un ordin de marime. Inclusiv un profesor de logica ar trebui sa stie ce inseamna un asemenea numar, caci e taman raportul de greutate dintre un catel galagios si un om obisnuit.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home