Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Saturday, January 05, 2013

Dileme, context, uniformizare

Observ ca unii au voie sa scrie la nervi iar altii nu. Ba ca unii au voie chiar sa imparta epitete iar altii nici n-au voie sa se apropie de ele. Cind un ginditor roman scrie exasperat de Romania e comparat cu Eminescu, iar cind cel mai mare istoric in viata scapa, chiar si la nervi o carte mediocra, e comparat cu Mircea Badea. Sint bune si dilemele astea la ceva. In mina celor nepriceputi insa, dilemele fac ceea face nehotarirea acolo unde valorile sint incerte: uniformizeaza.
Contextul e de multe ori convenabil: eu zic ca Romania vazuta in context balcanic le este comoda multor intelectuali romani dar ii este net defavorabila poporului.
Dar fiindca ne place mult de Gigel, poate ar trebui sa ne gindim la un exemplu: Gigel e la o scoala de cartier foarte slaba si are parinti care sint multumiti cu profesorii care dau usor note bune. E drept ca la un moment dat situatia a fost una critica, fiindca Gigel se inhaitase cu niste smecherasi din cartier: acuma insa el are niste prieteni de pe scara, care au chiar note mai mici decit el. Culmea e ca prietenii de pe scara sint mai bine pregatiti decit el. Ce-ar trebui sa faca parintii lui Gigel vazind diferentele importante de pregatire? Sa se multumeasca cu "contextul" si sa parieze pe profesorii slabi de la scolile din cartier sau sa-l mute pe Gigel, fie si la nervi, la o scoala mai buna?
Parintii unei natii sint chiar intelectualii sai, iar ei nu sint neparat profesori: uneori, rolul lor este chiar acela de a sesiza contextul convenabil lor dar nefavorabil celorlalti. Iar contextul nefavorabil romanilor este subcultura comunista cu care ei s-au deprins de mici si de care, dupa cite se pare, aproape ca nu se mai pot dezbara.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home